7 věcí, které jste nevěděli o fotbalovém klubu Chelsea

Během poslední dekády se Chelsea stala jedním z nejlepších fotbalových klubů Evropy. Několikrát vyhrála Premier League i FA Cup. Mimo to fotbalisté vyhráli i dvě evropské trofeje. Po nečekaném vítězství v Lize mistrů v roce 2012, na kterém měl lví podíl brankář Petr Čech, triumfovali Blues i v Evropské lize. Zde je několik věcí, které jste o světoznámém londýnském klubu nevěděli.

Chelsea odmítla pozvání na první ročník předchůdce Ligy mistrů

V roce 1955 slavili Blues svůj první ligový triumf. Následující sezonu přichystala UEFA první ročník Poháru mistrů evropských zemí. Po námitkách a tlaku z anglické ligové asociace tak nakonec Chelsea svoji účast v soutěži zrušila ještě před jejím začátkem. První ročník dřívější obdoby Ligy mistrů nakonec vyhrál Real Madrid.

Stadion Chelsea vlastní její fanoušci

Stadion Stamford Bridge včetně zázemí a hřiště je ve vlastnictví neziskové organizace Chelsea Pitch Owners, kterou tvoří fanoušci a akcionáři klubu. Tato organizace byla vytvořena, aby stadion nemohl být nikdy prodán developerům.

Svatostánek Chelsea patří fanouškům. Leží na hranici čtvrtí Fulham a Chelsea na jihozápadě Londýna.

Chelsea jako držitel rekordů

Chelsea drží ligový bodový rekord (95), nejméně inkasovaných branek během sezony (15), nejvyšší počet vítězství v jedné sezoně (29) a nejvyšší počet vychytaných čistých kont (25). Všech těchto rekordů dosáhla Chelsea v mistrovské sezoně 2004–05. Brankářskou jedničkou Blues byl tehdy mladý Petr Čech.

Na snímku legendární sestava Chelsea, která se v sezoně 2004–2005 postarala o řadu dodnes platných rekordů.

Chelsea je jedním z pěti týmů, které vyhrály všechny tři evropské trofeje

K dnešnímu dni vyhrálo všechny tři hlavní klubové soutěže UEFA (Liga mistrů, Superpohár a Evropská liga) jen těchto pět týmů:

• Juventus v roce 1985,
• Ajax v roce 1992,
• Bayern Mnichov v roce 1996,
• Chelsea po vítězství v Evropské lize v roce 2013,
• Manchester United v roce 2017.

Triumf v Lize mistrů v roce 2012 je dosud největší úspěch londýnského klubu.

Nejmladší a nejstarší

Angličan Ian Hamilton nastoupil dne 18. března 1967 k utkání proti Tottenhamu Hotspur a ve věku 16 let a 138 dní se tak stal nejmladším hráčem, který kdy nastoupil za hlavní tým Chelsea.

Naopak Australanovi Marku Schwarzerovi bylo 41 let a 218 dní, když v květnu 2014 nastoupil proti Cardiff City a stal se nejstarším hráčem, který kdy hrál v Chelsea.

José Mourinho – nejúspěšnější manažer

Portugalský trenér José Mourinho alias the Special One je historicky nejúspěšnějším manažerem Blues. Vyhráli spolu dva ligové tituly, tři ligové poháry, FA Cup i Community Shield. Tu nejcennější trofej pro vítěze Ligy mistrů však s Chelsea populární kouč nikdy nevyhrál. Třikrát byli s Blues vyřazeni těsně před branami finále.

Hvězdný portugalský trenér José Mourinho vyhrál s Chelsea všechno až na Ligu mistrů.

Bryan Adams věnoval klubu píseň

Slavný kanadský zpěvák Bryan Adams věnoval Chelsea v roce 1996 song „We’re Gonna Win“, který vyšel na jeho albu 18 Till I Die. Adams je vášnivým fanouškem Blues.

Kanadský zpěvák Bryan Adams je natolik vášnivým fanouškem Chelsea, že jí v roce 1996 věnoval song.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:52 neděle 15. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 7
  • 7
  • 7
  • 7
  • 6