Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    5 problémů Plzně před válkou se Spartou

    Devět zápasů v sezoně. Dva propadáky. Zdá se vám to jako dobrá vizitka fotbalového krále? Ne, přesto takhle vstoupila do první ligy mistrovská Plzeň. V pátek může svou tvář výrazně zlepšit, doma hraje s nenáviděnou Spartou. Jenže Viktorii souží všelijaké problémy.

    0:4 na Slavii, naposledy 0:3 v Jablonci. Jasně, prohrát se může, ale dvakrát za devět zápasů dostat takovou nálož? To je bída.

    Plzeň zkrátka nevstoupila do sezony dobře, byť se drží na dostřel Slavii a Spartě, vedoucím mančaftům tabulky.

    „Musíme si vyhodnotit, proč jsme v Jablonci byli slabší a proč byl soupeř v určitých prostorech silnější. Byl pohybově lepší, důraznější ve vápně a více razantní. Tři nula je spravedlivý výsledek,“ pronesl kouč Pavel Vrba po pondělním debaklu v Jablonci.

    Co jeho tým trápí před pátečním šlágrem?

    Jablonec mistra ligy pořádně potupil.

    „Nažranost“

    Kouč Vrba se tomu brání, hráči také. Ale je to vidět na první pohled. Viktoria je přesycená úspěchy.

    Za posledních sedm let vyhrála pětkrát ligu. Třikrát kopala Ligu mistrů. Ovládla domácí pohár i Superpohár. Královské žezlo nekompromisně vyrvala ze spárů Slavie i Sparty.

    Jenže její tým se příliš nemění. Proto nastává rutina. Viktorka pak zahraje skvěle v evropských pohárech, ale na domácí soutěž se hůře motivuje. Ukázalo se to i ve druhé části minulé sezony. V jarní tabulce skončila Plzeň čtvrtá, získala o dvanáct bodů míň než nejlepší Jablonec.

    Přesto slavila titul, po podzimu totiž měla luxusní náskok.

    „Myslel jsem si, že se v létě tým trochu víc provzdušní,“ pronesl Miroslav Koubek, bývalý kouč Plzně.

    Nestalo se, posily spíše paběrkují. Proto chybí větší hlad po úspěchu.

    Plzeň už dvakrát v sezoně v lize propadla, těžko se s tím smiřuje i střelec Michael Krmenčík.

    Velké zápasy

    Výsledky v nich souvisí s minulým bodem. Plzeň od jara nezvládá duely s největšími soupeři v lize – se Spartou, Slavií, Jabloncem. A vlastně ani s druhou garniturou.

    Zatímco minulý podzim vládla, od zimy paběrkuje. Uhrála jen remízu se Spartou. Padla s Jabloncem, dvakrát se Slavií. Podlehla i Liberci a Mladé Boleslavi.

    S Jabloncem navíc přišel naposledy výbuch. „Se Spartou musíme podat úplně jiný výkon než naposledy,“ řekl záložník Jan Kopic.

    Zabrzděné opory

    Vloni byl nejlepším hráčem sezony, letos je to bída. V devíti utkáních zapsal jednou asistenci.

    Záložník Kopic přitom v minulé sezoně přispěl k titulu šesti brankami a jedenácti gólovými přihrávkami, což je úctyhodná bilance. Ale třeba se probudí proti Spartě, vždyť ho čeká jubilejní zápas – v lize nastoupí k utkání číslo 200.

    Druhým hráčem, jenž zůstává za očekáváním, je střední záložník Tomáš Hořava. Ač se drží v národním mužstvu, jeho výkony jsou kolísavé. Problémem navíc je, že zkušený Slovák Roman Procházka, který přišel jako alternace na tento klíčový post, se teprve rozehrává po zranění.

    V Jablonci dostala Plzeň facku, prohrála 0:3.

    Nutnost uspět

    Plzeň potřebuje zabodovat. To je při pohledu na tabulku jasné. Kdyby doma prohrála, Sparta by jí odskočila na pět bodů.

    To už by byl slušný odstup.

    Dobrou zprávou pro Viktorii možná je, že nyní vedoucí Slavii čeká opravdu ostrý test. Červenobílí se představí v Ostravě, jíž se do kondice dostává Milan Baroš. Ale i Slavia může Plzni řádně odskočit, její náskok se může zvýšit už na šest bodů.

    Sparta válí. Nicolae Stanciu a Benjamin Tetteh jsou symboly letenského vzestupu.

    Sílící Sparta

    Po strašidelném úvodu sezony si hra Sparty sedá. Poslední dvě kola zahrála výborně – zabojovala v Ostravě a poté smázla doma Liberec.

    Její forma jde nahoru.

    „Tetteh teď dával dva góly, Kanga umí vystřelit ze střední vzdálenosti. Sparta se sehrála, vypadá to, že už jsou fakt tým,“ připustil Kopic.

    „Sparta vypadá tenhle rok silnější. Hráči se nezměnili, možná si na sebe už víc zvykli. Stanciu se rozehrál do dobré formy, má nahrávky, má góly, je vidět, že je to prostře fotbalista,“ uznal kouč Vrba.

    „Ale není to nic, co bychom nemohli porazit,“ prohlásil Kopic.

    Splní to Viktoria na hřišti?

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:14 sobota 26. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      8
    • Cože
      7
    • Sladký
      7
    • Haha
      6
    • Tvl
      6
    • Trapas
      5