Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    5 důvodů, proč by Jágr neměl jezdit na olympiádu. Ani kdyby ho prosili!

    Už je to tady. Ve chvíli, kdy se objevily zvěsti, že by Jaromír Jágr, hokejová legenda legend, mohl skončit v NHL, rozjela se debata o tom, zda by nemohl pomoci české reprezentaci na únorové olympiádě v Koreji. Byl by to nesmysl.

    V památném Naganu, přesně před dvaceti lety, byl jedním ze symbolů vítězů. Jenže pamatujete? Už tehdy mluvil o tom, že to byl možná jeho poslední reprezentační turnaj.

    Jaromír Jágr se přesto do národního mužstva neustále vracel. Bylo to dobře, pomáhal mu. Tentokrát by to však dělat neměl. A ani by neměl být osloven trenérem Josefem Jandačem, byť v létě slavný útočník naznačil, že v případě, kdyby nezískal smlouvu v NHL, o startu na hrách by uvažoval.

    Kontrakt nakonec dostal, ale v Calgary se trápí. Je dost pravděpodobné, že jeho časy v nejlepší soutěži světa skončí a on se vrátí do Evropy. Právě v arénách zámořské NHL se však objevují důvody, proč byl rozhodně neměl znovu oblékat reprezentační triko.

    Tady jsou.

    Co bude s Jaromírem Jágrem? Každopádně v Calgary Flames není jeho situace ideální.

    Zdraví

    V Calgary paběrkuje, bolí ho třísla, objevily se zprávy, že má problémy i s kolenem. „Říkal, že tolik zranění neměl za posledních deset let,“ prozradil David Rittich, druhý brankář Calgary a Jágrův spoluhráč.

    Přesná diagnóza známá není, to je zvyk NHL. Vždy se mluví jen o „zranění ve spodní části těla“. Jágrovo tělo každopádně není v dobrém stavu a olympiáda začíná už za měsíc.

    Výkonnost

    Je spojená se zdravím. Jágr odehrál zatím pouze dvaadvacet utkání z jedenačtyřiceti. Na začátku sezony chyběl, protože neabsolvoval přípravný kemp kvůli průtahům při jednání o kontraktu. Poté jej začalo brzdit zdraví.

    Ve dvaadvaceti utkáních dal jeden gól, na šest nahrál. Na ledě strávil 287 minut, což dělá třináct na jedno utkání. Pro něj je to podprůměrné číslo, ještě v minulé sezoně na Floridě se jeho minutáž blížila k dvacítce.

    Důvod úpadku je jasný – veterán není v dobré formě. Jinak by hrál mnohem víc.

    Jaromír Jágr je opět na marodce.

    Hřiště

    „Jsou to dva jiné sporty,“ řekl Jágr mnohokrát o hokeji v NHL a v Evropě. Důvodem jsou rozměry ledové plochy.

    V NHL je o čtyři metry užší, to je zásadní číslo, které má vliv na styl hry. Jiné úhly mají také v rozích mantinely, i to hokej ovlivňuje.

    Jágr často mluvil i o tom, že jeho tělo musí jinak vypadat na hru v Evropě a v zámoří. Samozřejmě, jde o porci nabruslených metrů, na tuzemských kluzištích bude logicky vyšší. Naopak není hokej v Evropě tak kontaktní.

    A teď by se měl pětačtyřicetiletý hráč během měsíce přeorientovat? Nesmysl.

    Martin Erat bude kapitánem reprezentace na únorové olympiádě.

    Erat

    Kouč Jandač už určil: Šéfem týmu bude v Koreji Martin Erat, zkušený útočník Komety Brno, muž protřelý stovkami bitev v NHL i ruské KHL. Osobnost, lídr, tvář mužstva na ledě i navenek. Erat ukázal na nedávném přípravném turnaji v Moskvě, že je to dobrá volba.

    Kdyby se ve výpravě objevil Jágr, hierarchie by se ihned změnila. A to by bylo špatně.

    Jaromír hrál ligu za Kladno už v šestnácti letech.

    Kladno

    Jágr, pokud skončí v NHL, může zamířit do Kladna. Klub vlastní, navíc má před sebou poslední hokejový úkol, a to pomoci Rytířům zpět mezi českou elitu, do extraligy.

    Tým hraje nyní WSM ligu, druhou nejvyšší soutěž, jež nebude mít v době olympiády pauzu. Jágr by i proto měl v únoru nosit dres s rytířem, ne se lvem.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:25 úterý 8. května 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      18
    • Trapas
      6
    • Cože
      4
    • Sladký
      3
    • Tvl
      3
    • Haha
      2