Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    5 důvodů, proč Baník fárá (do) dolů

    Tradice proslulého klubu ze slezské Ostravy dostává na frak. Baník je v lize poslední, na fotbalisty i vedení útočí fanoušci – a už vlastně není ze Slezska... Tady je pět důvodů, proč je druhdy hrdý tým trapný.

    DILETANSTVÍ

    Petr Šafarčík, majitel ostravského klubu.

    Vedení Baníku je mimo, to je jasný fakt. V zimě vymění trenéra (Martina Svědíka), který dovede podprůměrný kádr na páté místo v lize. K tomu vyhraje na Spartě, v království úhlavního nepřítele.

    V létě vyhodí jeho nástupce, kterého si vybralo, Petr Frňka najednou není ten pravý, i když před pár měsíci z něj chtěli udělat Sira Alexe Fergusona v ostravských barvách. Majitel klubu Petr Šafarčík a jeho suita tak instaluje k týmu Antonína Korytáře, asistenta v zimě odvolaného Svědíka. Tenhle kolotoč o mnohém vypovídá.

    K tomu však i další věci – například válka s městem o dotace na mládež, nejasnosti o tom, kde bude Baník sídlit, když se první mužstvo přestěhovalo na zápasy do Vítkovic. Či tajemno kolem dalšího osudu stadionu Bazaly. Vyroste tady nějaký developerský projekt? Nevstoupil Šafarčík a spol. do Baníku jen kvůli tomu?

    BAROŠ

    Milan Baroš opustil Baník, vedení ho nechtělo.

    Je to tak, za minulou sezonu dal jen dva góly. Jenže Milan Baroš byl ještě na jaře faktorem X, srdcem Baníku. Vzpomeňte, jak se rval, když na Bazaly přijela Sparta. Byl doslova fantastický, ostrý jako nenažraný pitbull.

    Klubu svého srdce věnoval milion a hrál by za něj i zadarmo. I tak si šéfové lídra kabiny nechali utéct do Mladé Boleslavi. „Já jsem nechtěl odcházet, ale o pokračování smlouvy se mnou nikdo ani nejednal,“ řekl nejlepší střelec EURO 2004 a vítěz Ligy mistrů v dresu Liverpoolu.

    Teď chybí partě zelenáčů velký šéf, vzor a idol. A fanouškům důvod, proč stát za týmem.

    STĚHOVÁNÍ

    Takto by se měl stadion ve Vítkovicích změnit na baníkovský domov.

    Z Bazalů, které fanoušci milovali, se tým přestěhoval kvůli nevyhovujícím podmínkám na zrekonstruovaný stadion ve Vítkovicích. Ano, je krásný, jenže... Zaprvé má atletickou dráhu a zadruhé není ve slezské části Ostravy. To místní patrioti koušou jen velice těžko.

    Jádro příznivců zápasy bojkotuje, ale to není jediný problém. Vedení Baníku si s městem vydupalo opravdu skvělou smlouvu, mužstvo tady může trénovat jen jednou za čtrnáct dnů. „Je to málo,“ netají kouč Radomír Korytář.

    O jakém domácím prostředí tady mluvíme?

    FANOUŠCI

    Fanoušci Baníku řádili při zápase ve Zlíně.

    Baroš o nich xkrát řekl, že jsou nejlepší v Česku. Není to však pravda. Fanoušky Baníku vede parta bezmozků, jak by řekl komentátor Jaromír Bosák. Kam přijedou, tam je problém – například ve Zlíně, kde pokazili zápas.

    Po poháru v Rýmařově pak dokonce napadli hráče. Hráli bídně, to je fakt, ale kde si tihle lidé berou právo svléknout fotbalisty z dresů a ještě jim dát nějakou tu ránu pěstí?

    Bard Jarek Nohavice sice zpívá, že „Ostrava je kraj razovity“, ale tohle s rázovitostí nemá nic společného. Tihle bezmoci ničí klub a mají velký vliv na to, že bude velké překvapení, když Baník nespadne do druhé ligy.

    HRÁČI

    Gólman Pavlenka je nejcennějším hráčem Baníku.

    Brankář Pavlenka, toť po odchodu stopera Michala Frydrycha do pražské Slavie vlastně jediný fotbalista, který snese přísná ligová měřítka. Tedy žádný průměr či podprůměr. Jinak je Baník slepencem mladíků – byť talentovaných, náladových cizinců a hráčů bez kvality.

    Ukázalo se to například při zápase na Dukle, kde Ostrava padla 1:4. „Každý si na hřišti dělal, co chtěl,“ posteskl si gólman Pavlenka, jenž uchránil hosty od dvouciferného debaklu.

    To vše dláždí cestu do druhé ligy.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:05 pátek 15. ledna 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      17
    • Haha
      15
    • Trapas
      13
    • Tvl
      13
    • Sladký
      12
    • Cože
      11