Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Černá kronika
  • Svět
  • Virál
  • Sport
  • Video
  • Telebrity
  • jít naiDNES.cz

    Proč milujeme sladké? Co se děje v mozku, když si dáme bonbón

    Tohle jsme neměli vidět. | foto: Profimedia.cz

    Všichni známe neovladatelnou chuť na sladké. Ale proč nám sladkosti dávají pocit spokojenosti? Co přesně se děje v mozku?

    Fotogalerie

    Nejdříve si musíme zopakovat, že tělo rozlišuje dva druhy cukru. Jsou fruktóza a glukóza.

    Glukóza je pro naše tělo zdravá. Buňky potřebují tento druh cukru pro správné fungování.

    Když se glukóza dostane do těla, pancreas (slinivka břišní) začne produkovat insulin a mozek ví, že tělo cukr zpracovává. Z toho vyplývá, že se cítíme méně hladoví.

    Fruktóza naopak může být zpracována pouze játry. Protože tělo nemůže využít všechnu energii, mění se cukr se na ukládající se kalorie.

    Když konzumujete fruktózu bez vlákniny v ovoci a zeleniny, zasáhnete vytváření hormonu zvaný leptin, který zapříčiňuje pocit sytosti.

    Takže tělo má stále pocit hladu, i když už jste spořádali hodně kalorií. A pokračujete v konzumaci.

    A to není vše. Když fruktóza zasáhne chuťové receptory, v mozku se rozsvítí receptory odměny a začne se vylučovat dopamin, díky kterému máme právě ten skvělý pocit.

    Zkrátka konzumujeme cukr, protože cítíme téměř okamžitou reakci kladnou reakci těla. A jíme dál.

    Naše játra jsou schopné zpracovat od šesti do devíti čajových lžiček cukru denně. Ale například průměrný Američan jich zkonzumuje denně 22. A pak se diví, že jsou obézní.

    Kdo umí anglicky, může se podívat tohle zajímavé video:

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 neděle 13. března 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      5
    • Sladký
      5
    • Haha
      3
    • Cože
      3
    • Trapas
      3
    • Tvl
      3