Retro Vánoce: Jak si pochutnat na receptech jako za starých časů?

Přestože řada lidí něco natolik přízemního nerada přiznává, lhali bychom, kdybychom tvrdili, že dobré jídlo nemá na vánoční pohodu pořádný vliv. V tomto díle našeho vánočního speciálu se tak podíváme, jak se na Štědrý den jaksepatří připravit, aby vám chutnalo stejně, jako když všechny dobroty připravovaly vaše maminky a babičky!

Problém vánočních příprav je v tom, že je nezbytně nutné začít s nimi alespoň měsíc předem, k čemuž se řada lidí nemůže dokopat, a když vše mají zvládnout za posledních pár dní, trpí. My si na rovinu řekneme, že spousta pochutin vysloveně vyžaduje, aby se mohla několik týdnů uležet. 

Alespoň měsíc předem je rozhodně třeba upéct perníčky. Každá rodina má obyčejně svůj recept, který pokládá za ten nejlepší, a tak bude nejlépe, když použijete právě ten. Pokud se u vás perníčky nikdy nepekly, můžete se inspirovat například zde!



Měknout obyčejně nějakou dobu potřebují také kokosky, linecké pečivo a všechny možné formy vánočních sušenek.

Naplánujte si velké pečení například na první adventní víkend a uvidíte, že se vám uleví, že už máte část příprav hotovou! Pokud máte ve zvyku připravovat domácí vaječný koňak, doporučujeme jej vyrobit zhruba dva týdny před Vánoci, aby se uležel.

Pár dní před svátky se obvykle připravuje nepečené cukroví. Skutečně to dodržte a nevyrábějte ho dřív. Občas totiž bohužel zplesniví ještě před Vánoci. Na tuto dobu také připadá pečení vánoček. Pokud jste to ještě nikdy nezkoušeli, nemusíte se toho obávat.

Určitě vám ráda poradí babička či tetička. Pro osamělé duše tu opět máme návod! 


Večer předem doporučujeme připravit bramborový salát. Jednak ušetříte čas na samotný Štědrý den, jednak uleželý salát zkrátka chutná lépe. Zde oceníte, pokud už budete mít suroviny nakoupené doma. Není nic horšího, než se 23. prosince vydat do obchoďáku. Receptů na salát je pochopitelně také mnoho a neexistuje jediná správná varianta.


O samotném Štědrém dni pak pochopitelně připravíte řízky, případně rybu a rybí polévku. Co ale jíst přes den? Tradice velí být o hladu a čekat na zlaté prasátko.

Pokud nejste tak otrlí, tradičním pokrmem je nádivka. Můžete ji připravit například takto!


Pak už nezbývá než všechny dobroty vynosit a spořádat u štědrovečerního stolu za zvuku koled společně s rodinou.

Nezapomeňte, že jakmile se usadíte, již nesmíte vstávat, pokud tedy nejste hospodyně, která nosí na stůl. Přineslo by to smůlu.

Dokud se tedy všichni nenajedí, žádné obíhání ke stromečku, zda vám již Ježíšek naježil! 

Fotogalerie








Komentáře