2. Bábovka s řeckým jogurtem
Pro opravdu dobrou bábovku je pochopitelně máslo nezbytností. Věděli jste ale, že se dá výborně nahradit řeckým jogurtem? Princip spočívá v tom, že do receptu místo másla přidáte řecký jogurt o poloviční hmotnosti, než kolik se v předpisu doporučuje másla. Mohl by poté vypadat kupříkladu takto:
90 g řeckého jogurtu
330 g pískového cukru
4 vejce
330 g polohrubé mouky
125 ml mléka
tuk a hrubá mouka na přípravu formy
1 lžíce kakaového prášku
Postup je poté jednoduchý. Řecký jogurt rozmícháte s cukrem a žloutky. Bílky dáte stranou. Poté přidáte mléko a mouku, do které doporučujeme přidat ještě prášek do pečiva. Poté, co vypracujete těsto, vyšlehejte sníh z bílků a přidejte je opatrně do těsta. To poté rozdělte na dvě části a do jedné přidejte kakao. Do vymazané formy vlijte napřed světlé a poté tmavé těsto. Pečte v předehřáté troubě zhruba na 150 stupňů, případně podle zkušeností s vlastní troubou. Těsto bude chutné a vláčné!