Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sucho zdraží „tukáče“, chlebíčky i pivo: Začnou Češi konečně hubnout?

    Sucho a neúroda vyženou ceny pečiva a všeho, co s obilím úzce souvisí | foto: Koláž Expres.cz

    Zatímco většina Čechů brzy vezme útokem regály s rohlíky, sklepy zaplní sudy a basami piva a mrazáky pecny šumavy, obezitologové si mnou ruce. Sucho a malé výnosy obilí, které postihly celou Evropu, totiž vyšroubují ceny pšenice a ječmene nahoru. Tím pádem zdraží pečivo, obložené chlebíčky, koblihy i pivo. Je tak jistá naděje, že se našinci kalorickými bombami nebudou tolik ládovat.

    „Evropský trh obilovin se ustálí až v průběhu následujících několika měsíců, proto není důvod k panice, že ale budeme nuceni sáhnout hlouběji do peněženky, je jisté,“ poznamenal šéf Společenstva mlynářů a pekařů v ČR Jaroslav Chochole.

    Podle agentury Bloomberg zprávy z obilnářských velmocí nejsou zrovna dvakrát příznivé. Sklizeň v důležitých oblastech ve Skandinávii, severním Německu a Pobaltí by mohla být o 30 až 40 procent nižší, než je běžné.

    Obavy z úrody se promítají i do cen ječmene, které začaly prudce růst. Vybrané německé pivovary už se zdražováním piva začaly a není pochyb o tom, že se k nim přidají i pivovary z ostatních zemí včetně Česka. Někteří analytici ale nářky pivařů mírní. Upozorňují na fakt, že slad činí pouze nepatrnou část nákladů na výrobu půllitru piva.

    Dražší pečivo, zákusky a pivo sice dělají vrásky konzumentům, odborníci na výživu ale jásají. Vyšší ceny by mohly znamenat, že toho lidi ve výsledku méně sní a vypijí. Tím pádem by mohli nějaké to kilo zhubnout, což Česku jen a jen prospěje.

    „Konzumace piva je nejvíc destruující faktor v české stravě, daleko horší než konzumace jakékoliv potraviny,“ tvrdí Pavel Grasgruber z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity, autor studie, která si posvítila na největší nešvary českých strávníků.

    „V dietologii zpravidla nic není černobílé, ve výběru potravin je potřeba udržovat zdravou míru a vyhýbat se extrémům,“ konstatoval Grasgruber, který zdůrazňuje, že neexistuje vyloženě nezdravá potravina, jen její nezdravé množství...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:43 středa 5. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      9
    • Super
      6
    • Tvl
      6
    • Sladký
      5
    • Haha
      4
    • Trapas
      4