Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Šli jsme otestovat Severku v Mostě: Jídlo za pár korun, nemluvný číšník a podezřívaví lidé

    Redakce Expresu zkusila v Severce i místní speciality. | foto: Tilen Vajt

    Když se řekne Severka, snad každý v České republice ví, o co se jedná. Jde o mosteckou hospodu, kterou proslavil fenomén mezi seriály Most! Ale jak to v ní vlastně chodí? Opravdu to všechno chodí tak, jak vídáme každé pondělí na televizních obrazovkách? Redakce Expresu se vydala na sever Čech, aby si na tu knajpu „posvítila“.

    Na sever naší země jsme se původně vypravili kvůli rozhovoru s hercem ze známého seriálu Zdeňkem Godlou alias domestikovaným Frantou. Jeli jsme do Chomutova, kde amatérský herec žije, ale po interview jsme se spontánně rozhodli, že vlastně chceme na vlastní kůži zažít tu atmosféru místní hospody zvané Severka.

    V seriálu je hospoda centrem místních odpadlíků, kteří už od rána pijí pivo a chtějí zapomenout na svůj nepovedený život, který se jim bortí pod rukama. Je tomu tak i v reálu?

    „Lidé tu od dopoledne chodí spíše na obědy než na pivo. Vaříme už od čtvrt na jedenáct, takže tu máme velmi napilno až tak do dvou, kdy končí kuchyně. Pak už se lidé přes den spíše trousí a večer zajdou na pivo,“ rozpovídal se pro Expres majitel dnes velmi známé restaurace se samoobslužným pultem.

    Trefili jsme se do času, kdy ještě byla kuchyně otevřená. Rozkošné bylo výdejní okénko, které připomínalo to, z něhož nám na základní škole kuchařky v jídelně nabíraly UHO. Vzali jsme si jako mladí žáci tác, příbor a čekali na příděl jídla, které jsme si objednali.

    Ochutnali jsme i místní speciality, které byly za pár korun.

    Já jako vegetarián jsem měla hodně špatný výběr, protože v tomto je Severka opravdu typická hospoda, která sází na českou klasiku. Ale na tabuli jsem uviděla název „pštrosí vejce“, tak jsem se zaradovala, jak jsou v Mostě pokrokoví, že mají takové lahůdky i v obyčejných restauracích a myslí na lidi, co nejedí maso.

    Jaké překvapení bylo, když mi na tácu přistál smažený karbanátek, v němž bylo uprostřed jedno malé vajíčko, s horou tatarky, kterou nejím. Alespoň že k tomu byly ty brambory. Ani nemusím popisovat, jak se mi kolegové smáli, až se za břicho popadali, že jsem snad jediný člověk, co si myslel, že v takovém podniku by mohli mít opravdu pštrosí vejce a ještě k tomu jen za 80 korun.

    Po obědech se v Severce prý vždy jen zapráší.

    Alespoň že ostatním členům týmu chutnalo, i když jim pak po cestě bylo docela těžko. Na porcích v Severce totiž zrovna nešetří. Za cenu do stovky byste tolik jídla v Praze rozhodně nesehnali.

    Hospoda při naší návštěvě zela prázdnotou. Přišlo pár lidí na rychlý pozdní oběd, než hladové okénko zavře, ale jinak u slavného stolu vedle výčepu seděl pod plakáty s fotbalisty jen starší pán, který tam luštil křížovky a cucal jedno pivo.

    To je asi nejznámější stůl v Česku.

    Na výčepním ale bylo znát, že mu návštěva z Prahy nedělá dobře. Když jsme s ním chtěli udělat rozhovor, vykrucoval se, že on na to není a pořád ho někdo kvůli seriálu Most! otravuje. Vypadá to, že ta sláva, kterou podnik, pro nějž pracuje, získal, mu je proti srsti.

    Snažil se být na nás příjemný, ale byl z té naší delegace tak překvapený, že to vypadalo, jako bychom mu chvílemi vadili. Ale co se týče obsluhy, staral se o nás dobře, a dokonce nám odnesl i špinavé talíře.

    Co nás ale nejvíce zaskočilo – kromě pohledů těch pár štamgastů, kteří si nás nedůvěřivě prohlíželi a říkali si, odkud asi jsme – byla celková cena útraty. Já jsem třeba zaplatila za to úžasné masové pštrosí vejce, kterého jsem se ani nedotkla, 80 korun plus 10 korun za čaj. A stejně na tom byli i mí kolegové. Tady by se ale hodovalo.

    Říkali jsme si, že bychom sem mohli jezdit dělat redakční večírky. Nestálo by to moc a ještě tu je po večerech určitě zábava, když se tady sejdou všichni místní štamgasti. „Lidé se tu umí dobře bavit,“ přitakal majitel slavného podniku.

    Severka po čase obědů zela prázdnotou.

    Sem by se měly pořádat zájezdy, jako se dělají třeba na pražské památky, protože v Praze takovou putyku určitě nenajdete. Jsou tam prvky z dob socialismu, který tam možná vládne tak trošku dodnes. Když vejdete, cítíte typický smrad z cigaret, který už nikdy z těch zdí nedostanete, protože se tam kouřilo ve velkém, a to celé dny i večery. Ale přesto to má vše nějaké své prazvláštní kouzlo.

    My jsme odjížděli se smíšenými pocity, kdy jsme byli rádi, že jsme na vlastní oči viděli, kde se oblíbený seriál natáčel, ale také nás zarazilo, jak se tam vlastně zastavil čas. Rozhodně doporučujeme Severku navštívit, o zábavu budete mít postaráno, stejně jako měla redakce Expresu, která na svůj výlet do Mostu jen tak nezapomene.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:53 sobota 8. června 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      95
    • Super
      82
    • Haha
      18
    • Tvl
      16
    • Cože
      8
    • Sladký
      8