Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Černá kronika
  • Jen pro muže
  • Virál
  • Sport
  • Video
  • Telebrity
  • Tipy na dárky
  • jít naiDNES.cz

    Proč máte po víně bolehlav? Mohou za to 3 věci. A díky jedné se toho zbavíte

    Umíte si přestavit lepší víkend, než ten s ochutnávkou vína, venku, v parku, k tomu nějaké ty lahodné sýry... My ne! | foto: Giphy

    Pít víno, to je záležitost gentlemanů. Když to ale člověk přežene - a někdy ani nemusí - druhý den ho čeká pěkný bolehlav, bolehlav. Co ho způsobuje? Ve víně jsou totiž - kromě pravdy - tři věci, které nám nedělají dobře. Existuje ale jednoduchý trik, který vás před jejich účinkem ochrání.

    Milovníci vína to dobře znají; když to s oblíbeným nápojem přeženete, následující ráno je pekelné, a to především kvůli palčivé bolesti hlavy.

    Jak to, že zrovna po nápoji králů je bolehlav tak intenzivní? Podle nového výzkumu za to mohou tři věci, které obsahuje; třísloviny, histamin a cukr.

    1. Třísloviny

    Třísloviny obsahuje především červené víno a způsobují ten známý pocit suchého jazyka. Na některé lidi nepůsobí, citlivějším ale může způsobit právě bolest hlavy.

    Tenhle víkend se vinných slavností v hlavním městě koná několik.

    2. Cukr

    Když smícháme alkohol a cukr, naše tělo potřebuje nutně hydratovat. Pokud tedy k vínu nepijete dostatek vody, připravte se na obří bolehlav.

    Další vinná akce bude tento víkend připravena na Střeleckém ostrově.

    3. Histamin

    Histamin se většinou v našem těle uvolňuje, když máme alergii. Právě on způsobuje, že nám teče z nosu, máme suché oči a bolí nás hlava. Některá těžší vína, zejména, pokud jsou staršího ročníku, mohou histamin v našem těle uvolňovat a vyvolávat tak stejné příznaky, jako při alergii.

    Během celé diety se musíte vzdát jakéhokoliv alkoholu.

    Jak se toho zbavit?

    Bolehlavu ale můžete lehce předejít. Jak na to? Předtím, než se ponoříte do karafy s vínem, vypijte dvě silné černé kávy. Jak vám to může pomoct? Kofein totiž stahuje cévy, což zmírní účinek moku právě na ně.

    Dále pomůže vypít ke každé sklence vína také sklenici vody a přesedlat ze sladkých odrůd na suché.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 neděle 9. dubna 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      32
    • Trapas
      20
    • Haha
      18
    • Cože
      15
    • Sladký
      15
    • Tvl
      12