Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Cajthamlová: Některé děti ve školách hladoví, rodiče často nemají na obědy

    Nevynechávat oběd ve školní jídelně je pro děti velmi důležité, protože oběd tvoří 35 procent celodenní stravy školáka, uvedla doktorka Kateřina Cajthamlová. | foto: Profimedia.cz

    „Existuje vysoké procento dětí ohrožených podvýživou a současně dětí, jejichž rodiče mají finanční problémy s úhradou stravného za školní stravování,“ říká Kateřina Cajthamlová k závěrům Asociace zřizovatelů školních jídelen (AZŠJ), jejíž je předsedkyní. Školáci podle Cajthamlové nesnídají, nenosí svačiny, neobědvají a jejich první pořádné jídlo je často až večere doma.

    Nevynechávat oběd ve školní jídelně je pro děti velmi důležité, protože oběd tvoří 35 procent celodenní stravy školáka, uvedla doktorka Kateřina Cajthamlová, známá například z pořadu Jste to, co jíte nebo StarDance, na tiskové konferenci týkající se stravování dětí ve školních jídelnách.

    AZŠJ provedla další šetření na pražských školách, pak na Moravě a došla nepříjemným výsledkům. Školáci mají hrozné stravovací návyky. „Deset procent dětí hladoví,“ řekla k výsledkům sond a dotazníků AZŠJ Cajthamlová.

    Průměrné ceny obědů ve školních jídelnách se pohybuje kolem 25 až 30 korun. Měsíčně tak rodiče musí dětem za školní obědy uhradit minimálně 500 korun. Na to ale všichni rodiče prostředky nemají. Nejčastěji se do svízelné situace dostávají děti vychovávané matkami samoživitelkami a děti ze sociálně vyloučených lokalit.

    „Naše asociace si plně uvědomuje unikátnost školního stravování v rámci celého světa a jeho pozitivní potenciál pro zdraví dětí a dospívajících, proto za velmi alarmující považujeme závěry z našich zjištění, že existuje vysoké procento dětí ohrožených podvýživou a současně dětí, jejichž rodiče mají finanční problémy s úhradou stravného za školní stravování,“ doplnila známá doktorka.

    Podvýživa je podle Cajthamlové riziková hlavně u dívek na základní škole, u chlapců spíše na střední. To, že budou hladovět, může zabrzdit jejich růst, budou trpět poruchami učení a dalšími obtížemi.

    Pro některé děti je oběd jediným teplým jídle za den, jiné děti mají často první jídlo doma k večeři.

    Do jídla se pletou ti, co mu nerozumí

    „Tato informace pro mne byla opravdu alarmující a podle mého soudu z toho jasně vyplývá, že jsou naše aktivity správné. Je však nutné si uvědomit, že nemůžeme zcela suplovat roli rodiny,“ komentovala situaci radní hl. m. Prahy pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková.

    Radní a AZŠJ již pracují na tom, aby se situace ve stravování dětí zlepšila. Praha například zavedla už loni institut metodika školního stravování. „Realizujeme odborné semináře pro kuchařky, ale i vedení školy. Dvaaosmdesát procent kuchařek s průměrným věkem padesáti let projevilo zájem o výuku moderních receptur,“ dodává Ropková.

    Podle Cajthamlové je ale problém školních jídelen jinde, především v tom, že skladbu jídel ovlivňují lidí, kteří o stravování nic nevědí. „Do toho, jak vypadá nabídka jídelen, mluví rodiče a děti. Žáci chtějí sladká a tučná jídla, rodiče přicházejí stále častěji s požadavky na dietní a alternativní stravu pro své potomky. Obojí je špatně,“ dodala „doktorka Kateřina“.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:09 sobota 1. října 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      12
    • Trapas
      6
    • Sladký
      6
    • Haha
      4
    • Cože
      4
    • Tvl
      4