Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Černá kronika
  • Svět
  • Virál
  • Sport
  • Video
  • Telebrity
  • jít naiDNES.cz

    Nejezte potraviny po spotřební lhůtě, rychleji zestárnete, varují vědci!

    Skvěle to funguje ještě v kombinaci s hlávkovým salátem. | foto: Getty Images

    Pokud rádi v supermarketu nakupujete ve slevovém koutku potraviny, kterým končí spotřební lhůta, měli byste zbystřit! Vědci z Harwardské univerzity totiž učinili šokující objev! Prošlé potraviny způsobují rychlejší stárnutí!

    Vědci z Harwardské univerzity odhalili krutou pravdu! Staré potraviny, kterým končí spotřební lhůta, mohou způsobit rychlejší stárnutí, s čímž se bohužel nevyhnutelně pojí také dřívější smrt.

    Odborníci provedli pokus na myších, z nichž některé krmili pouze dokonale čerstvým masem a těm zbývajícím předkládali pouze takové maso, kterému již skončila doporučená spotřební lhůta. Výsledek byl ohromující! Myši, které jedly pouze staré potraviny, měly v průměru o 13% kratší život než ty, které měly přístup ke stravě čerstvé.

    Důvod musíme hledat na buněčné úrovni. Buňky totiž mají vlastní metabolismus. Pokud je budeme vyživovat potravinami, ve kterých již započal proces zkázy, negativně je to ovlivní a budou rychleji stárnout. To znamená pomalejší buněčné dýchání, metabolismus i stále se zmenšující flexibilitu.

    Lidské tělo pochopitelně chátrá, pokud jeho buňky nepracují tak rychle. Spolu se stárnutím buňky ztrácí schopnost regenerace a náš organismus je tak stále v horším a horším stavu, až nakonec zemřeme. Jak tento proces zpomalit, se zatím neví, jisté ale je, že strava je velice významným faktorem, který můžeme ovlivnit sami. Proto je zapotřebí konzumovat co nejvíce čerstvých a neupravených potravin.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:16 sobota 24. června 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      11
    • Tvl
      10
    • Haha
      7
    • Cože
      5
    • Sladký
      5
    • Trapas
      4