Letošním mistrem českých barmanů je Vítězslav Cirok

Česko má letošního barmanského mistra! V českém finále nejprestižnější barmanské soutěže na světě Diageo Reserve World Class, kterou pořádal STOCK Plzeň – Božkov, zvítězil Vítězslav Cirok z Becher´s Baru v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Získal unikátní cenu od designéra Jana Plecháče a bude Česko reprezentovat na světovém finále v australském Sydney.

Úkolem finalistů bylo v časovém limitu 6 minut před porotou a několika stovkami lidí v publiku připravit a odprezentovat 6 drinků založených na prémiovém alkoholu z portfolia Diageo Reserve - Tanqueray No.TEN, Johnnie Walker Black Label, Zacapa 23 Centenario, Ketel One vodka a Don Julio Blanco tequila a Bulleit bourbon.

Zacapa

Při hodnocení porota zohlednila různá kritéria jako je kvalita drinku, chuť, vyváženost, znalost surovin a technika přípravy.

Nejlépe se se zadáním vypořádal Vítězslav Cirok z Becher´s Baru a bude Česko reprezentovat na světovém finále v Sydney. Víťa Cirok má se soutěží Diageo Reserve World Class již velké zkušenosti, ve světovém finále v Kapském městě v roce 2015 obsadil třetí místo. Působil i v několika pražských barech, mimo jiné v L´Fleur nebo Bugsy´s baru.

Zacapa

Vítěz dostal unikátní cenu od známého designéra Jana Plecháče, která byla vyrobena z ledu a předurčena k tomu, že během několika hodin roztaje a zmizí, stejně jako zkonzumovaný drink. Na památku pak vítězi zůstala lžička, která byla do ledu zamrazena.

Na zajímavý rozhovor s vítězem se podívejte na dalších stránkách!

Zacapa

Víťo, letošní vítězství není vaším prvním vítězstvím v soutěži DWC, co vás vedlo k tomu, se přihlásit znovu?

Ano, do soutěže jsem se přihlásil po 3 (když budeme počítat můj první neúspěšný rok) a podařilo se mi ji 2x vyhrát. Mám rád výzvy, a i když už patřím k těm, ehm, služebně starším kouskům, tak jsem si chtěl ještě naposledy zkusit zažít soutěžní atmosféru. Přispělo k tomu i globální finále v Sydney, které je destinací, kterou už dlouho toužím navštívit. A taky jsem chtěl zjistit, jestli na to ještě pořád mám, být ve společnosti těch nejlepších barmanů u nás i ve světě.

Můžete nám popsat, jak se pro vás lišily soutěže a jak jste účast prožíval?

První ročník i druhý byl pro mě jiný. Poprvé, když se mi podařilo soutěž vyhrát, bylo mým cílem top 3 a nakonec se mi podařilo soutěž vyhrát. Hodně jsem se připravoval, ale měl jsem mnohem méně zkušeností, takže mi soutěž přišla těžší, ale přišlo mi, že jsem byl více nervózní. V tomto ročníku, kdy mám se soutěží celkově více zkušeností, jsem si pevně stanovil cíle a co je třeba vše udělat, abych se co nejvíce přiblížil vítězství. Vše jsem pevně ukotvil den za dnem do kalendáře, kdy jsem na přípravu měl čistých 14 dní a držel jsem se plánu. Celkově mi to dávalo klid a tvrdá organizovaná příprava, společně s podporou přátel a rodiny a štěstím, zapříčinila mé druhé vítězství, ze kterého mám obrovskou radost – splnil jsem si další velký sen a cíl.

Zacapa

Co pro vás barmanské soutěže znamenají a kam vás to může posunout?

Celkově mám rád tu soutěžní atmosféru. Je to čas, kdy primárně soutěžíte sám se sebou a o tom, jak dokážete posouvat sám sebe. Do toho parta soutěžních kamarádů a skvělá atmosféra, inspirace od ostatních a spousta energie, která vás posouvá dál. A otázka, kam mě to může posunout? Asi tam, kam bude chtít a jak s takovou výhrou člověk naloží a umí s tím pracovat. Určitě se otevře pár nových možností a příležitostí...

Vyhovovalo vám zadání letošní soutěže a co pro vás bylo nejtěžší?

Zadání a organizace byla perfektní a každou jednou disciplínu jsem si užil. Byla tam rozmanitost všech možných dovedností a prověřilo nás ve všech možnostech barmanské práce – rychlost, improvizace, pohostinnost, kreativita, smysl pro detaily, komunikace. Nejtěžší pro mě byla si poslední disciplína – míchání 7 perfektních drinků do 6 minut, kde nebyly úplně perfektní podmínky a trošku mě to rozhodilo, ale zároveň to ukázalo aspekt, na kterém musím zapracovat.

Zacapa

Jak se budete připravovat na finále v Sydney?

Jelikož Sydney je mojí poslední účastí v této soutěži (jak dle vlastního rozhodnutí, tak i dle pravidel – soutěž lze vyhrát jen 2x), tak to bude moje doposud největší a nejintenzivnější příprava, do které jsem zatím šel. Trošku mi nehraje do karet přípravy na KVIFF a pak samotný festival, který je pro nás, jako pro Grandhotel Pupp velmi důležitý a sebere mi 3 týdny. Ale já mám rád být pod velkým tlakem. Pak dosahuju těch nejlepších výsledků během krátké doby. Určitě se chci držet jednoduchosti a srozumitelnosti v koktejlech, využití lokálních surovin a produktů. Určitě budu pracovat na komunikaci a odlehčení prezentací, abych v Sydney útočil na ty nejvyšší příčky. Chtěl bych pro českou barovou scénu dovést ten nejlepší možný výsledek.

Kde mohu vaše drinky zákazníci ochutnat? A jaké drinky nejraději připravujete?

Poslední 2 roky mě můžete najít v Grandhotelu Pupp - primárně v Bechers Baru, kterému jsme vytvořili nový koncept a identitu a snažíme se rozvíjet lokální barovou kulturu. Myslím, že naše první signaturní menu na téma „Barvy a emoce“ je velmi povedená a zatím se setkáváme jen s pozitivními ohlasy. Všichni jste srdečně zváni být našimi hosty...

Co jste říkal na netradiční cenu pro vítěze, kterou navrhl Jan Plecháč? A pojede s vámi lžička do Sydney?

Mám rád umění a netradiční pojetí věcí, takže za cenu jsem velmi rád a už se připojila na polici trofejí. Lžičku si určitě vezmu jako talisman pro štěstí, protože věřím, že v ní bude uchována energie všech fandících a podporujících lidí, co byli na finále. Tímto ještě jednou děkuji všem a tuto energii si vezmu s sebou, aby mě hnala vpřed v globálním finále...

Zacapa

Více na www.worldclasscocktailfestival.cz

Komentáře

Holkometr

Jak to vidí ostatní?
14862
4330