V Červnu jsme si pro vás v SenSa Bistro v Praze připravili měsíc Filipínské gastronomie kdy našim hostům během celého měsíce představíme každý týden čtyři nová jídla které mohou být párovány s autentickými nealko koktejly, to vše vám připraví naši Filipínští kolegové.
Přidáváme recept na Hovězí „pares“ což je jídlo, které kombinuje sladké, slané a aromatické chutě. Tradičně se podává s česnekovou rýží a vývarem. Jeho název pochází z výrazu „pares“, což znamená „pár“, protože jídlo se servíruje ve dvojici maso a rýže nebo maso a vývar.
Ingredience:
Na maso:
500 g hovězího masa (nejlépe přední nebo hrudí)
1 malá cibule (nadrobno nakrájená)
4 stroužky česneku (nasekané)
3 cm zázvoru
6 lžíc sójové omáčky (nejlépe Datu Puti)
1 lžíce hnědého cukru
1 lžička kukuřičného škrobu (rozmíchaná v troše vody)
1/2 lžičky mletého pepře
1 hvězdička badyánu
500 ml hovězího vývaru nebo vody
Sůl podle chuti
Olej na vaření
Jarní cibulka (na ozdobu)
Postup:
V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme cibuli do měkka, přidáme nasekaný česnek se zázvorem a krátce zarestujeme vše dohromady, poté vložíme hovězí maso které jsme si předem nakrájely na stejně velké kostky a dále restujete do hněda. V této fázi přidejte sojovou omáčku a Hovězí vývar (pokud nemáme, můžeme použít stejné množství vody), badyán, cukr a pepř. Hrnec přiklopíme a vše pozvolna dusíme dokud maso nezměkne. Poté ochutnáme hotovou omáčku a pokud by se nám zdála hovězí chuť málo silná můžeme maso vyjmout a vývar ještě trochu zredukovat. V asijských zemích se na zvýraznění hovězí chuťi používá glutamát nazývaný dashida, jedná se o obdobu českého masoxu a jeho chuť jistě poznáte, lze jej zakoupit v asijských potřebách nebo třeba v Sapě nicméně já osobně mám radši přirozenou chuť masa.
Na konci lehce zatáhneme škrobem rozpuštěným ve vodě, vložíme maso zpět do omáčky a krátce necháme projít varem, dle potřeby dosolíme.
Podáváme s česnekovou rýží a zdobíme jarní cibulkou.
Česneková rýže (SINANGAG)
V rýžovaru uvaříme 0,3 kg jasmínové rýže což odpovídá asi 5 porcím. Po uvaření rýže pročechráme a necháme ji takto vypařit, poté znovu přiklopíme. (Nejlepší je však rýže jeden den stará, lehce nafermentovaná a ne tak mokrá)
Na pánvi si rozehřejeme olej, přidáme na drobné kousky nasekaný česnek a zvolna restujeme do zlatova (ne do hněda), poté přidáme rýži, vše promícháme aby se propojily chuťe osolíme a můžeme servírovat.