Esquire uvádí KRUŠOVICKÉ pivní recepty

Chlapské radovánky - konec léta vždy symbolicky slavíme tím, že si uděláme nějakou chlapskou dobrotu. Něco, v čem je maso nebo smradlavý sýr, a hlavně PIVO.

Nakládaný sýr s pivem

Externí obrázek


■ 250 g olomouckých tvarůžků

■ 1 cibule

■ 2 lžíce zakysané smetany

■ 1 špetka drceného kmínu

■ pivo

Olomoucké tvarůžky i s obalem dáme do uzavíratelné sklenice (kompotové) a zalijeme pivem. Tři dny necháme postát na kuchyňské lince, až se tvarůžky nafouknou. Pak je vyjmeme, rozbalíme, dáme do mísy a rozmačkáme. Vmícháme jemně nasekanou cibuli, dvě lžíce kysané smetany a špetku drceného kmínu. Dále můžeme přidat podle chuti buď špetku zeleného pepře, nebo zmrazený kopr. Nesolíme! Uložíme na chladnější místo na pět až sedm dní a pak si pochutnáme.

Spodně kvašený ležák s karamelovým dozníváním a sladko-hořkou chutí s výraznou ulpívající hořkostí a středně vysokou trpkostí je ideálním prostředníkem chuťových variací daných kombinací piva a tvarůžků.

Externí obrázek

Pivní guláš

Externí obrázek


■ 600 g hovězího masa (nejlépe kližky)

■ 2 cibule

■ 2 lžíce sádla

■ 4 stroužky česneku

■ 200 ml piva

■ 200 ml vody

■ 1 ks zelené papriky

■ tvrdý chléb

■ 1 lžíce sladké papriky

■ sůl

■ mletý pepř

Na pánvi rozpálíme sádlo, na něm osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené maso a zprudka asi tři minuty opékáme. Zahustíme po chlapsku tvrdým chlebem, dobře promícháme a opékáme další tři minuty. Osolíme, přidáme utřený česnek, pepř, papriku, vodu a pivo. Přivedeme k varu a pod pokličkou dusíme asi hodinu, až je maso měkké. Nakonec přimícháme papriku, zhruba pět minut povaříme a podáváme. Na talířích můžeme dozdobit strouhaným sýrem, křenem nebo čerstvou nakrájenou cibulí.

Spodně kvašený ležák s výrazně karamelovou až praženou chutí a s nízkou, ale drsnější hořkostí dodá guláši nezaměnitelnou chuť i aroma. A po guláši ještě jednu láhev černého.

Externí obrázek

Krkovička na pivu

Externí obrázek


■ 5 plátků vepřové krkovice

■ 2 ks větší cibule

■ 5 stroužků česneku

■ 1 lžíce sádla

■ 1 pivo

■ 8 plátků anglické slaniny

■ mletý pepř

■ sůl

■ sladká paprika

Plátky krkovičky osolíme, opepříme, posypeme paprikou a naskládáme do pekáčku, kam přidáme lžíci sádla. Cibuli a česnek nakrájíme na plátky, nasypeme na maso, pokryjeme plátky slaniny a zalijeme pivem do výšky slaniny. Pekáč přikryjeme alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě na 220 °C cca 60–75 minut. Před koncem pečení alobal odstraníme, aby se vytvořila kůrka. Podáváme s chlebem nebo vařenými brambory.

Spodně kvašené pivo vyniká vyváženou chutí s lehkými nádechy karamelu a jemným chmelovým dozníváním. Pečenému masu dodává příjemný nádech chmelové chuti.

Externí obrázek
Komentáře

Holkometr

Jak to vidí ostatní?
4284
928