Esquire uvádí Chivas Regal a symfonie chutí

OD ZALOŽENÍ PALÍRNY STRATHISLA DISTILLERY V ROCE 1786 UBĚHLO 123 LET, NEŽ SPATŘILA SVĚTLO SVĚTA BLENDOVANÁ WHISKY CHIVAS REGAL, JEŽ DOBYLA SVĚT. JMÉNO DESTILÁTU DALI BRATŘI JAMES A JOHN CHIVASOVÉ, KTEŘÍ SE V PRVNÍ POLOVINĚ 19. STOLETÍ PROSLAVILI V MÍCHÁNÍ VYZRÁLÝCH SLADOVÝCH A OBILNÝCH WHISKY.

James a John Chivasové byli vůbec podnikaví chlapíci. Začínali v Aberdeenu v obchodě s potravinami pro luxusní klientelu, kde prodávali exkluzivní zboží od kávy přes exotické koření až po francouzské brandy či karibské rumy. Brzy získali pověst, že dokážou sehnat i nemožné. Ve sklepě svého obchodu začali experimentovat s mícháním různých druhů whisky, a když zákazníci začali vyžadovat chuťově jemnější a bohatší destilát, dali základ tradici výroby míchané skotské z vyzrálých whisky. Stali se z nich úspěšní obchodníci a blendeři, ale také mecenáši, protože ze svého zisku podporovali veřejné a společenské aktivity. V roce  1843 získali první královský glejt a začali dodávat potraviny anglické královně Viktorii na její venkovské sídlo Balmoral.

Když pak v roce 1909 master blendeři Charles Howard a Alexander Smith vytvořili první luxusní blend z těch nejkvalitnějších vyzrálých pětadvacetiletých skotských whisky, zcela logicky ho pojmenovali po bratrech Chivasových, aby jejich odkaz zůstal navždy zachován. Pod jménem Chivas Regal ji exportovali mimo jiné do Spojených států amerických, kde se originální pětadvacetiletá směs stala symbolem vysoké newyorské společnosti počátku 20. století. Její nebývalou slávu ukončila až prohibice. Se zavírajícími se bary se vytratila i Chivas Regal, ale Newyorčané na ni nezapomněli. V roce 1938 se whisky Chivas Regal vrátila na scénu jako dvanáctiletá směs a stala se módním pitím. Miloval ji například Frank Sinatra.

Externí obrázek
Externí obrázek

Když se vrátíme k palírně Strathisla, zjistíme, že jde o jednu z nejstarších funkční palíren Skotské vysočiny, která navíc patří k těm nejhezčím. Jejím domovem je malebný skotský region Speyside. U zrodu palírny stáli bankéř George Taylor a Alexander Milne, kteří jí dali  název Milltown. Během své historie zažila palírna dramatické časy, v roce 1838 se z ní stal mlýn, zpět na palírnu se přeměnila v roce 1870, v roce 1876 ji zachvátil oheň a v roce 1879 jí otřásl výbuch ve sladovém mlýně. Pod ikonickými pagodami palírny se nacházejí měděné kotle, jejichž typický tvar vtiskává každé kapce whisky bohatý, ovocný charakter s dokonale plným tělem. Jelikož kotle jsou nesmírně důležité v zachování kontinuity chutí, v případě, že bude třeba je někdy nahradit, použity budou přesné repliky včetně všech nedokonalostí a záhybů. V roce 1949 se palírna přejmenovala na Strathisla. Vyráběná whisky ovšem vždy nesla jméno Strathisla a Strathisla single malt dodnes stojí u zrodu každé směsi Chivas Regal.

Cílem blendu Chivas je zachování jeho výjimečnosti. Každý sud whisky se pyšní svou charakteristickou chutí. Rysy výsledné lihoviny pak ovlivňuje nepřeberné množství faktorů, z nichž mnohé se soustředí na výběr toho pravého sudu. Jsou jimi například stáří a kvalita dubu, z kterého se sudy vyrábějí, stálost klimatu v palírně či přesně dané místo ve skladišti, kde probíhá zrání. Jak mít pod kontrolou všechny tyto faktory, dokázat si osvojit jemné nuance výroby a neustále být schopen vyrábět jemnou whisky, komentuje master blender Colin Scott: „Umění master blendera spočívá v ovládnutí všech chutí skotské whisky. Dá se přirovnat k umění hudebního skladatele: Nejenže se musíte vyznat ve všech aspektech a charakteristických vlastnostech hudebních nástrojů, ale také musíte vědět, jak je sladit dohromady tak, abyste vytvořili nezapomenutelnou a okouzlující symfonii.“  Zásadní vlastností směsi je symbiotické propojení každé použité whisky. Vyváženost je to nejdůležitější. Stejně jako důkladná kontrola surovin. A jednotná výsledná chuť.

Externí obrázek

Holkometr

Jak to vidí ostatní?
2662
1407