10 potravin, které by vás nenapadlo ugrilovat ani ve snu!

Hodit na gril flákotu umí každý. Dokonce se s tím ani nemusí nijak patlat, protože naložené maso koupí už v supermarketu. Na oblibě získávají i woky – velké pánve, do nichž nakrájíte cokoli a za stálého míchání podusíte. Základem je samozřejmě maso. My pro vás máme ale pár tipů na neobvyklé pochoutky, které se dají grilovat také.

10 Mrkev se zázvorem

Externí obrázek

Mrkev nakrájíte na kousky, zázvor na plátky, společně vložíte do alobalu, zakapete olivovým olejem a uzavřete. Na každou porci udělejte jeden balíček a dejte grilovat, dokud mrkev nezměkne. Labužníci obohacují tuto duální směs ještě cibulí, ale to už necháme na vás.

9 Grilované fazolové lusky s červenou cibulí

Externí obrázek


Kombinace hravé zelené a červené je jedním z důvodů, proč se pustit do grilování těchto zelenin. Fazolky očistěte a odřízněte jim okraje. Na tál nebo grilovací tácek k nim přidejte parmskou šunku, plátky červené cibule a snítky rozmarýnu. Přidejte celé stroužky česneku i se slupkou, jen je lehce rozdrťte nožem. Zakapejte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a grilujte pozvolna dozlatova, asi 15 minut. Můžete vše i přiklopit, ať se trošku dusí.

8 Červená řepa s okurkou a koprem

Externí obrázek


Tady je příprava trochu komplikovanější, na grilu se totiž dusí jenom červená řepa, a když je hotová, přidá se k ní na tenké plátky nakrájená salátová okurka posypaná čerstvým koprem a vše se zalije kysanou smetanou. Ti, co milují červenou řepu, na tom dost ujíždějí.

7 Ananas s kokosovým sorbetem

Externí obrázek


Na grilu osmahneme plátky ananasu a servírujeme s kokosovou zmrzlinou. Je to taková sladká tečka za tím naším grilováním.

6 Krevety se slaninou a citronem

Externí obrázek


Malé tajemství na úvod: slaninou nic nemůžete zkazit, ba právě naopak. Spoustě nudných jídel dodá slanina chuť. Proto ji mějte vždy v zásobě. A teď tedy k receptu. Krevety zabalte do plátku slaniny, napíchejte na jehlu, proložte je plátky citronu a šup s tím na gril. Můžete ještě doplnit plátky česneku, to je taky dobré vylepšení.

5 Hranolky v alobalu

Externí obrázek


Každá porce si zaslouží vlastní alobal, kam vložíte hranolky, kousky slaniny (vidíte, už zase), zelený hrášek a nastrouhaný sýr.  Zabalíte, dáte na gril, za chvíli sundáte, rozbalíte a baštíte. Dobré je ochutit domácím kečupem nebo čalamádou.

4 Růžičková kapusta se slaninou

Externí obrázek


Té slaniny se nezbavíme. Ideální je každou růžičku omotat plátkem slaniny a opéct buď  na grilovacím tácku – pak to chce trochu oleje –, nebo přímo na roštu, máte-li takový, z něhož kapusta nepropadne do ohně, ale pak ji musíte hlídat, aby se nepřipálila. Na talíři zakápněte olivovým olejem a balzamikem.

3 Sladké brambory

Externí obrázek


Na plátky nakrájené batáty (asi 1 cm) potřete olivovým olejem, rozložte je na rošt a z každé strany asi 3 minuty grilujte. Až brambory vyndáte, pomažte je olivovým olejem s drceným česnekem. A klidně si k nim osmahněte i plátky slaniny.

2 Karamelizované jablko

Externí obrázek


Na alobal nakrájíte jablko a zalijete karamelem (karamelová poleva se dá koupit, nebo si karamel doma uvařte z cukru a trošky vody). A to je vlastně všechno. Až jablko změkne, je to hotové.

1 Mleté maso ve vinných listech

Externí obrázek


To je moje oblíbená pochoutka a jen kvůli ní pěstuju u baráku vinnou révu. To si namelete maso, ochutíte, jak chcete, a uděláte z něj taková hovínka. Každé pak zabalíte do vinného listu. Na gril klademe volným koncem listu, pak už se při otáčení nebude maso rozbalovat. Je to hotové, když listy zhnědnou.

Tip na zapití

Externí obrázek

To je moje oblíbená. Dlouho jsem přemýšlel, jaký jednotný nápoj vám k tomu všemu doporučit, až mě napadla Královská 12 z Krušovic. Jde o jedinečné pivo s výraznou hořkostí, což je dokonalý doplněk ke všemu, co si na grilu připravíte. Oceníte výraznou sladovou chuť i vůni a sytě zlatou barvu. Když bude dobře vychlazená, budete nejlepšími kamarády.

Autor: Jiří Roth, Esquire 

Foto: Shutterstock a Profimedia

Holkometr

Jak to vidí ostatní?
1749
585