Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Černá kronika
  • Svět
  • Virál
  • Sport
  • Video
  • Telebrity
  • jít naiDNES.cz

    6 největších mýtů o jídle: Po těstovinách se netloustne a chléb je zdravý!

    Největší mýty o jídle jsou vyvráceny. | foto: Profimedia.cz

    Světem kolují různé mýty o stravování, které nejsou většinou vědecky podložené, ale přesto se podle nich řídíme. Některé z nich se pokusil vyvrátil výživový poradce Rob Hobson, který poskytl rozhovor pro DailyMail.

    Výživový poradce Rob Hobson poskytl pár největších mýtů, které současné stravování doprovází. Tady jsou:

    1. Těstoviny zapříčiňují tloustnutí

    Těstoviny, ale i rýže nebo oves jsou zatracovány kvůli tomu, že obsahují vysokou míru sacharidů, kvůli kterým tloustneme. Podle výživového poradce to ale není pravda. Gram těchto potravin obsahuje jen čtyři kalorie. Co způsobuje tloustnutí je spíše to, čím si jídlo dochutíme. Naopak při rozumné konzumaci jsou tyto potraviny vysokým zdrojem živin jako je vláknina a vitamín B. Z diety tudíž rozhodně nevynechávat.

    Fotogalerie

    2. Nejíst po 7 hodině večerní

    Za prvé tělo nepozná, kdy se na hodinách ukáže sedmá a za druhé náš metabolismus pracuje i v noci. Počet kalorií, které se vám v noci uloží, je dán celkovým počtem kalorií, které jste za den snědli.

    3. Chleba způsobuje nadýmání

    Nikde není ověřené, že chléb způsobuje nadýmání. Ve většině případů je za nadýmání zodpovědné přeskakování jídel, zácpa, nedostatek dobrých bakterií ve střevech a potraviny skutečně způsobující nadýmání jako je cibule nebo pórek, které mohou být v chlebu obsaženy.

    Nicméně, pokud jste citliví na pšenici, doporučuje se chleba před konzumací opéci.

    Chléb navíc přispívá 1/5 vápníku a hořčíku, jakož i 15 procent železa a 20 procent vlákniny.

    Úplné vynechání lepků může vést k nerovnováze živin.

    4. Jíst v malých porcích

    Říká se, že jídlo v malých porcích zrychluje metabolismus a pomůže nám zhubnout. Výživový poradce Rob Hobson říká, že je sice pravda, že se metabolismus trochu zrychlí, ale ne tak, aby vám to pomohlo při dietě. Jediným způsobem jak skutečně zaktivovat svůj metabolismus je poctivé cvičení.

    5. Mléčné výrobky jsou hlavním zdrojem vápníků

    Co se týče vápníků, stejně nebo lépe vám poslouží kapusta, mandle, tofu, rostlinná mléka a mleté koření.

    6. Syrové potraviny jsou pro tělo lepší než vařené

    V současné době hodně lidí přistupuje na syrovou stravu zvanou „raw food“, což je forma stravování bez tepelné úpravy.

    Ačkoli se může zdát, že zdravější stravování neexistuje, opak je pravdou. Některé látky se v zelenině uvolňují až s vařením. Například lycopen (v červené zelenině) a beta-karoten (v oranžové a tmavě zelené zelenině).

    Příznivci této stravy často hovoří o přínosech enzymů. Ty jsou ale důležité pro rostliny a nikoli pro člověka. Nadto jsou enzymy pro tělo životně důležité a nemohli bychom bez nich fungovat. Nemůže se tak stát, že bychom jich měli málo. Tělo si je totiž dokáže vyrobit.

    Jakkoli se lidé cítí po „raw food“ skvěle, je to spíše díky zdravému životnímu stylu, který tuto stravu většinou doprovází.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 pátek 12. února 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      35
    • Cože
      16
    • Haha
      11
    • Tvl
      11
    • Trapas
      10
    • Sladký
      7