Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Černá kronika
  • Jen pro muže
  • Virál
  • Sport
  • Video
  • Telebrity
  • Tipy na dárky
  • jít naiDNES.cz

    Expres testoval vánoční trhy: Totální bizáry z palmáče i vyložené pochoutky!

    Spirálky, ovocný špíz nebo klobásky...Co nám na vánočních trzích v Praze chutnalo? | foto: Expres.cz

    Ve čtvrtek je Štědrý den, přípravy na Vánoce vrcholí a vy jste ještě nebyli na vánočních trzích načerpat vánoční atmosféru a ochutnat, co na nich prodejci letos nabízí? My jsme na ně vyrazili a zmapovali, co si dát a od čeho raději ruce pryč.

    Pečené kaštany ze Staromáku

    Veškeré plusy a mínusy vychází z toho, že kaštany jsou prostě kaštany. Není na nich moc co zkazit.

    Jedna z mála opravdu tradičních českých vánočních pochoutek, která k vánočním trhům patří, byť jí není pro všechny trdelníky a jiné za tradici se vydávající novoty tolik vidět.

    Veškeré plusy a mínusy vychází z toho, že kaštany jsou prostě kaštany. Není na nich moc co zkazit, pokud se vyloženě nepřipálí a budete je buď milovat, nebo vám budou připadat dost o ničem.

    Pro ty, kdo kaštany nikdy neměli, musí se jíst zatepla, když vychladnou, tak zaprvé nejdou moc oloupat a nejsou tak dobré. Chutí a konzistencí trochu připomínají sladké brambory. Je z nich cítit příjemné pečené aroma a rozhodně jsou příjemným zpestřením každého trhu.

    Na Staromáku jsme za 100 gramů kaštanů zaplatili 60 korun.

    Norimberský perníček ze Staromáku

    Norimberský perníček prodávají ve variantě bez čokoládové polevy a s čokoládovou polevou.

    Norimberský perníček prodávají ve variantě bez čokoládové polevy a s čokoládovou polevou. Vybrali jsme verzi s, protože proč se dobrovolně obírat o čokoládu, že ano.

    Na rozdíl od českých perníkových srdcí prodávaných opodál jsou perníčky norimberského typu měkčí a nadýchanější. Je v nich výrazně cítit perníkové koření jako skořice, kardamom nebo hřebíček a kandované citrusové ovoce.

    Chuťově jsou moc dobré, jen ta cena je za jeden deseticentimetrový perníček poněkud přemrštěná - 60 korun za kus.

    Ovocný špíz v čokoládě ze Staromáku

    Co je na první pohled největším záporem této dobroty, je bezesporu cena.

    Co je na první pohled největším záporem této dobroty, je bezesporu cena. Ta je srovnatelná s trhy v Německu, v Česku bude připadat příznivá tak leda turistům.

    Můžete si vybrat, jestli je ovoce na špejli (ananas, hrozny, jahody, banán, jablko) polito mléčnou, hořkou nebo bílou čokoládou. Vybrali jsme mléčnou, jakožto zlatou střední cestu.

    Čokoláda byla výborná, rozplývala se na jazyku. Ovoce mělo tu výhodu, že nebylo kompotované, ale čerstvé. Jen jablko bylo poněkud tvrdší (což o to, od jablka se to tak nějak čeká, ale čokoládové polevě více svědčí měkčí ovoce) a jahoda byla trochu nezralá (ostatně prosinec není zrovna jahodová sezona). Dobré to bylo, o tom žádná, ale za sto korun by člověk čekal trochu víc.

    Marcipán s rumem a rozinkami ze Staromáku

    Hned po rozbalení z celofánu je cítil lahodná rumová vůně.

    Hned po rozbalení z celofánu je cítil lahodná rumová vůně. Těžko říct, zda jí bylo dosaženo rumem nebo trestí, ale voní vskutku krásně.

    I v chuti se mísí rum s rozinkami, což je kombinace značně lahodná a dokreslení o mandlové podtóny samotného marcipánu jí ještě zlepšuje. Rozinky jsou na jemno nasekané, takže nehrozí velké seschlé kusy nebo nedejbože zrníčka.

    Marcipán je čerstvý a měkký, přikusovat ho k dobrému svařáku je delikátní. Náš trhový favorit. A cena? Za 135 gramů 80 korun.

    Tutti Frutti ze Staromáku

    Chuť je opravdu ovocná, na někoho možná příliš sladká, ale to pro mě jako milovníka sladkého rozhodně není na překážku.

    Těžko říct, co tutti frutti vlastně je, zaujal nás název a v kontrastu s ostatními váženými pochoutkami příznivá cena 49 korun za 100 gramů.

    Jedná se o různé ovoce (fíky, meruňky, brusinky, švestky, ananas a bůh víc co ještě) a oříšky (mandle, lískové) zalité v jakémsi červeném želé.

    Chuť je opravdu ovocná, na někoho možná příliš sladká, ale to pro nás rozhodně není na překážku. Jediné mínus - celé neskutečně lepí a upatlané ruce se na trhu budou jen obtížně mýt.

    Bramborové spirály z vánočního trhu na náměstí Jiřího z Poděbrad

    Na chuť to není vůbec špatné, když se to pořádně dosolí. Horší teprve přijde, až se dostanete do půlku kornoutu a začnete mít pocit, že jste vyexovali friťák v mekáči na konci směny.

    První jsme okusili smažené bramborové spirály, ale děti tomu neřeknou jinak než: tati, kup mi olej! Což je naprosto přesné, protože za šedesát kaček dostanete pořádnou porci lupínků nasáklých v hektolitrech slunečňáku.

    Na chuť to není vůbec špatné, když se to pořádně dosolí. Horší teprve přijde, až se dostanete do půlky kornoutu a začnete mít pocit, že jste vyexovali friťák v mekáči na konci směny.

    Tato pochoutka se častěji vyskytuje na všech možných trzích. Není divu, obchodníci na bramborových šlupkách na vyjetém oleji slušně vydělávají.

    Klobásky z Jiřáku

    Co ovšem z Jiřáku rádi doporučíme jsou klobásky.

    Co ovšem z Jiřáku rádi doporučíme jsou klobásky. Za padesát dostanete poctivý pikantní párek s hořčicí, křenem a čerstvým chlebem.

    Klobáska je celkem slušné jakosti, cítili jsme maso a po zakrojení na náš nevystříknul horký tuk, jak se stává u šizených kusů.

    Grilovaná šunka z Jiřáku

    Další pokrmem, který od nás dostává plný počet bodů, je grilovaná šunka. Za 48 Kč dostane poctivých deset deka libového a prouzeného masa, které chutná jako mandle.

    Trdelník z vánočních trhů na Andělu

    Trdelník k nám přišel z Maďarska.

    Trdelník je taková česká trhová klasika, jak se nám snaží prodejci vnutit tím, že si na stánek napíšou slovo TRADIČNÍ nebo STAROČESKÝ. Pravdou je, že všemožné trhy začal trdelník atakovat posledních pár let a nejde o žádnou českou klasiku, protože k nám se dostal z Maďarska.

    Trdelník je taková velká dutá kremrole bez náplně vyrobená z kynutého těsta obalená v cukru, skořici, jak je libo. Jeho vůni poznáte na metry daleko.

    Ten, který jsme vyzkoušeli, stál padesát korun za kus. Byl křupavý, voňavý, ale nedoporučujeme ho jíst teplý. Jak nám jako dětem říkaly babičky, kynuté těsto by se nemělo jíst teplé, jinak vás bude bolet břicho. Doporučujeme, chutnal, ale podle nás je trdelník je „lapákem na vejry“.

    Svařené víno z Andělu

    Svařák z Anděla byl moc sladký...

    Stálicí mezi vánočními pochoutkami je svařené víno, které kdo neměl, neví, co je to vánoční atmosféra. Tenhle stál 35 korun. Chuť byla celkem dobrá, ale byl sladší, než bychom čekali. Byl hodně navoněný a podle našeho názoru mohl být víc kořeněný.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 úterý 19. dubna 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      68
    • Trapas
      28
    • Haha
      14
    • Cože
      13
    • Tvl
      13
    • Sladký
      11
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...