Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Černá kronika
  • Jen pro muže
  • Virál
  • Sport
  • Video
  • Telebrity
  • Tipy na dárky
  • jít naiDNES.cz

    Vzbudili jste se s kocovinou? 10 důvodů, proč vás kvůli alkoholu bolí hlava

    Trpíte po prohýřených nocích na těžké ranní kocoviny? A víte proč vlastně kocovinu máte? Podívejte se na našich 10 důvodů a třeba se v nich najdete. | foto: reprofoto dailymail.co.uk

    Známe to všichni. Bujarý večírek plný popíjení rozličných drinků se nesmírně vyvedl. Radost z něj ale zkazí hned po probuzení kocovina a bolehlav. Přemýšleli jste někdy nad tím, proč vlastně konzumaci alkoholu doprovází těžká rána opilcova? Může to být mimo jiné z následujících deseti důvodů.

    1. Máte to v genech

    Pokud jsou vaši rodiče zvyklí popíjet, máte na rozdíl od potomků abstinentů vyhráno.

    Tolerance na alkohol a rychlost jeho odbourávání má člověk geneticky danou. Pokud se Vaši rodiče skleničky ani nedotkli, tak na tom budete ráno hůř než potomci těch, kteří pili první ligu.

    2. Máte alergii

    Pokud jste citliví na lepek, pak vám popíjení piva dělat dobře nebude.

    Alergie na alkohol jako takový je vzácná, ale alergie na dílčí složky jednotlivých nápojů se vyskytuje poměrně běžně. Ať už to je neschopnost těla poradit si s lepkem v pivu nebo se složkami, které obsahuje víno, může vám alergie prohloubit kocovinu o vyrážku, otoky, dušnost nebo výkyvy tlaku.

    3. Vaše víno je moc mladé

    Pokud je vám po láhvi vína špatně, možná že jste jí otevřeli příliš brzo.

    Víno obsahuje taniny, které se zráním vyprchávají. Jsou to právě ony, co vám z vína způsobuje bolení hlavy po nadměrné konzumaci. Některá vína musí dozrávat v láhvi a pokud je vypijete předčasně, nejen že si je nevychutnáte v plné kvalitě, ale navíc vám po nich bude ještě špatně.

    4. Můžou za to Italové

    Hrozny z Itálie obsahují více látek, po kterých bolí hlava. Italům to nevadí, vám by ale mohlo.

    Odrůdy vína pěstované v Itálii jako například Chianti jsou bohaté na tyramin. Ten snižuje krevní tlak a dokáže tak spustit pořádnou migrénu. Italové jsou vůči jeho působení geneticky odolní, ale pokud nemáte předky z Itálie, tak di raději dávejte pozor.

    5. Jste z Asie

    Lidé s asijskými kořeny mají bohužel geneticky nižší toleranci na alkohol.

    Pokud patříte k příslušníkům v česku žijící vietnamské, čínské, korejské nebo japonské menšiny, máme pro vás špatnou zprávu. Na rozdíl od Italů mají asiaté geneticky sníženou schopnost odbourávat alkohol. Jejich játra nadto vytváří více acetaldehydů, které prohlubují kocovinové stavy. Kromě alkoholu mají lidé z Asie zhoršenou toleranci i na laktózu.

    6. Stárnete

    Čím starší jste, tím méně toho vydržíte. Neúprosná logika.

    Říkáte si, že čím jste starší, tím méně toho vydržíte a tím horší jsou vaše rána po flámu? Máte pravdu. S věkem se totiž snižuje účinnost jaterní výměny a schopnost jater se regenerovat. Játra čerstvě plnoletého člověka dokázala alkohol odbourat přes noc, ve třiceti letech se s ním perou třeba i dva dny.

    7. Jste kuřák

    Cigareta pro mnoho lidí k alkoholu neodmyslitelně patří. Kdo si jí dokáže odepřít, tomu bude ráno lépe.

    Pokud si u skleničky neodpustíte cigaretu nebo doutník, možná si více užijete večer, ale o to horší ráno budete mít. Tabák v sobě obsahuje látky, které vytváří v krvi z alkoholu více těžko odbouratelných škodlivin a tak se budete hladinky déle zbavovat a náležitě si to protrpíte. A navíc si zanesete plíce.

    8. Pijete tmavé nápoje

    Dáváte před bílým rumem přednost tmavému? pak se připravte na to, že cukry v něm vám prohloubí bolehlav.

    Tmavá whisky, tmavý rum, fernet nebo třeba černé pivo. Veškeré tmavé nápoje jsou obarveny a ve většině případů karamelem nebo jinými produkty, které se u světlejších variant filtrují. Tyto složky sice zajišťují vašemu drinku barvu, ale zároveň jsou bohaté na cukry, které zajistí to, že vám ráno nebude nejlépe.

    9. Žízeň zaháníte dalším alkoholem

    Jestliže žízeň z alkoholu zaháníte dalším alkoholem, tak si koledujete o pořádnou opičku. Proložte alkohol vodou a bude vám lépe.

    Je to jednoduchá matematika. Čím více toho vypijete, tím více se vám chce na záchod. Poté máte větší žízeň a to je prostor pro obrovskou chybu, kterou mnozí dělají a to, že žízeň zahánějí dalším alkoholem a dostanou se tak do jakési spirály ústící ve větší kocovinu. Popíjejte dle libosti, ale prokládejte drinky čistou vodou.

    10. Pijete na neznámém místě

    Vyrážíte otestovat nový bar? Raději si tam toho dejte méně, než na kolik jste zvyklí.

    Kromě samotného alkoholu má na vaši ranní kondici vliv i to, kde popíjíte. Změna prostředí, ať už to pociťujete nebo ne, u každého způsobuje vnitřní stres. Ten vám rozhodí obvyklý mechanismus, který má vaše tělo s pitím alkoholu spojeno. Pokud tedy navštívíte nový bar, raději si toho dejte méně než tam, kde jste štamgastem.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 úterý 8. listopadu 2016. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      13
    • Super
      9
    • Cože
      8
    • Trapas
      5
    • Sladký
      5
    • Tvl
      5