1. Máte to v genech
Tolerance na alkohol a rychlost jeho odbourávání má člověk geneticky danou. Pokud se Vaši rodiče skleničky ani nedotkli, tak na tom budete ráno hůř než potomci těch, kteří pili první ligu.
2. Máte alergii
Alergie na alkohol jako takový je vzácná, ale alergie na dílčí složky jednotlivých nápojů se vyskytuje poměrně běžně. Ať už to je neschopnost těla poradit si s lepkem v pivu nebo se složkami, které obsahuje víno, může vám alergie prohloubit kocovinu o vyrážku, otoky, dušnost nebo výkyvy tlaku.
3. Vaše víno je moc mladé
Víno obsahuje taniny, které se zráním vyprchávají. Jsou to právě ony, co vám z vína způsobuje bolení hlavy po nadměrné konzumaci. Některá vína musí dozrávat v láhvi a pokud je vypijete předčasně, nejen že si je nevychutnáte v plné kvalitě, ale navíc vám po nich bude ještě špatně.
4. Můžou za to Italové
Odrůdy vína pěstované v Itálii jako například Chianti jsou bohaté na tyramin. Ten snižuje krevní tlak a dokáže tak spustit pořádnou migrénu. Italové jsou vůči jeho působení geneticky odolní, ale pokud nemáte předky z Itálie, tak di raději dávejte pozor.
5. Jste z Asie
Pokud patříte k příslušníkům v česku žijící vietnamské, čínské, korejské nebo japonské menšiny, máme pro vás špatnou zprávu. Na rozdíl od Italů mají asiaté geneticky sníženou schopnost odbourávat alkohol. Jejich játra nadto vytváří více acetaldehydů, které prohlubují kocovinové stavy. Kromě alkoholu mají lidé z Asie zhoršenou toleranci i na laktózu.
6. Stárnete
Říkáte si, že čím jste starší, tím méně toho vydržíte a tím horší jsou vaše rána po flámu? Máte pravdu. S věkem se totiž snižuje účinnost jaterní výměny a schopnost jater se regenerovat. Játra čerstvě plnoletého člověka dokázala alkohol odbourat přes noc, ve třiceti letech se s ním perou třeba i dva dny.
7. Jste kuřák
Pokud si u skleničky neodpustíte cigaretu nebo doutník, možná si více užijete večer, ale o to horší ráno budete mít. Tabák v sobě obsahuje látky, které vytváří v krvi z alkoholu více těžko odbouratelných škodlivin a tak se budete hladinky déle zbavovat a náležitě si to protrpíte. A navíc si zanesete plíce.
8. Pijete tmavé nápoje
Tmavá whisky, tmavý rum, fernet nebo třeba černé pivo. Veškeré tmavé nápoje jsou obarveny a ve většině případů karamelem nebo jinými produkty, které se u světlejších variant filtrují. Tyto složky sice zajišťují vašemu drinku barvu, ale zároveň jsou bohaté na cukry, které zajistí to, že vám ráno nebude nejlépe.
9. Žízeň zaháníte dalším alkoholem
Je to jednoduchá matematika. Čím více toho vypijete, tím více se vám chce na záchod. Poté máte větší žízeň a to je prostor pro obrovskou chybu, kterou mnozí dělají a to, že žízeň zahánějí dalším alkoholem a dostanou se tak do jakési spirály ústící ve větší kocovinu. Popíjejte dle libosti, ale prokládejte drinky čistou vodou.
10. Pijete na neznámém místě
Kromě samotného alkoholu má na vaši ranní kondici vliv i to, kde popíjíte. Změna prostředí, ať už to pociťujete nebo ne, u každého způsobuje vnitřní stres. Ten vám rozhodí obvyklý mechanismus, který má vaše tělo s pitím alkoholu spojeno. Pokud tedy navštívíte nový bar, raději si toho dejte méně než tam, kde jste štamgastem.