Důvod, proč máme kocovinu nebo jí podobné stavy, je to, že jsme určitých látek spořádali mnoho a tělo nám tak dává vědět, že je to problém a neumí takové množství oné látky správně zpracovat. V případě cukru se tak stane, když na posezení sníte příliš velké množství sladkostí. Hranici tolerance má pochopitelně každý jinou, avšak poté, co ji překročíte, budete se cítit malátní, nesoustředění, může vás bolet hlava nebo dokonce žaludek.
Poté, co sníte sladké, zapůsobí to na vaše hormony, které mohou kompletně rozhodit váš organismus. Zhruba 20 minut po požití sladkého se budete cítit skvěle, ale tento rauš velmi rychle opadne a bude vám ještě hůř než předtím, než jste onen kyblík zmrzliny nebo tabulku čokolády spořádali. Kromě toho sladké odvodňuje a vyvolává potřebu odskočit si, takže se může snadno stát, že budete dehydrovaní.
Kromě toho, že se nebudete sladkým přejídat a pro jistotu ho ani nebudete domů nakupovat v kritickém množství, existují ještě opatření pro případ, že už to s cukrem přeženete.
Základ je hodně se napít a pomáhá také krátce si zacvičit. Tak přebytečnou energii ze sladkostí spálíte rychleji. Příště si dejte raději ovoce, které obsahuje mnohem bezpečnější cukry přírodní, nebo si prostě dejte malou porci zákusku, než abyste spořádali celý pekáč!
Fotogalerie |