Jestliže jste za kilo rajčat loni touto dobou zaplatili v průměru 45 korun, letos je to 69 Kč. Květák šel 32 korun na 45, brokolice z 21 Kč na 35 Kč, česnek ze 117 korun za kilogram na 136 Kč a třeba okurky ze 46 korun na 67 Kč. Že by vám zaměstnavatelé odpovídajícím způsobem přidali, to je asi představa z oblasti sci-fi.
Ale cenová relace se zvedá i u dalších základních potravin, i když ne tak markantně. Tradičně je velmi drahé máslo, jehož cena za kilo se vyšplhala ze 140 korun na 172. Balení s deseti vejci podražilo cca o 4 koruny na 34 kč, cukr krystal o pětikorunu na kile, obyčejný tvrdý sýr eidam o 30 korun. Nahoru šlo také maso, za vepřovou krkovici letos zaplatíte 116 korun, loni touto dobou to bylo 105.
Pochopitelně pak v důsledku zdražují i potraviny, které se ze zdražených základních surovin vyrábějí. Obecně sledujeme zdražení v 2-5 korunových rozdílech. I tak potom za srovnatelný nákup meziročně platíte řádově o stokoruny více.
Svůj podíl na cenovém vzestupu mají i pohonné hmoty, kdy benzín podražil o 4 a nafta dokonce o pět korun na litru.
Neuvěřitelné částky za jídlo drancující naše peněženky, mají svou příčinu v očekávaném ukončení umělého oslabování koruny Českou Národní Bankou, ceny rostou již pátý měsíc za sebou a inflace stoupá na 2,5 procenta. Tento trend bude podle analytiků stoupat až ke třem procentům.
Ve srovnání s EU budou potraviny zdražovat rychleji, ale nárust by se měl projevit i na vyšší kupní síle obyvatelstva.
Do té doby budou ve výhodě velké obchodné řetězce s dotovanými potravinami, které mohou u vybraných komodit krátkodobě snižovat ceny hluboko pod průměr. Pokud chcete ušetřit, nezbývá než sledovat akční letáky.
Fotogalerie |