Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Neumíme už pracovat od píky, nechápu dnešní zvláštní svět, diví se Pohlreich

    Díky popularitě jsou na něj hodnější v obchodě a milejší je na něj i policie. I přesto se Zdeněk Pohlreich (61) rozpovídal o dnešním světě se skeptickým výrazem ve tváři a po jeho břitkém humoru nezůstalo ani památky. Problém vidí v kultu vzdělávání, v sociálních sítích nebo i v našem pojetí kapitalismu, k němuž jsme podle něj jen přičichli.

    „Celospolečensky vzniká představa, že všichni máme být vzdělaní, minimálně mít střední školu, čímž se to degraduje. Školský systém je v p*deli, protože všichni otevírají školy, ale nemyslím si, že ti lidé mají představu, co budou dělat, až ta škola skončí. Je to posedlost tím, že všichni mají vystudovat nějakou školu,“ říká Zdeněk Pohlreich v pořadu Štrunc! s tím, že vnímá školský systém jako kámen úrazu současné společnosti.

    „Dozvěděl jsem se o téhle zemi a lidech více, než kdybych to nedělal. Žijeme ve zvláštním světě, lidé tady myslí zvláštním způsobem a jsme stále ve fázi překotného vývoje. Žije nás tady spousta, kteří nejsme na tržní ekonomiku připravení. Využívá se toho z obou stran,“ rekapituluje náš nejslavnější šéfkuchař poznatky z pořadu Ano, šéfe!

    Pohlreich považuje způsob, jakým si dnes lidé vydělávají, za zvrácený.Já mám pocit, že všichni tady všem říkají, že ta práce není úplně cool, že se ten život dá žít jednodušeji a vydělávají se tak peníze. Nevím, jestli je to dobře, nebo špatně, ale chybí to tradiční od píky, tradiční kapitalistický model. Koupíte zboží, aplikujete na to nějakou práci a pak to nějak prodáte,“ tvrdí rozčarovaně.

    „Dnes je to plné věcí, které nic nedělají a jen vytváří pofidérní závislosti na něčem. Já nepochopím, jak se dají vydělávat peníze na tom, že pověsím dvacet svých fotek za den,“ diví se šéfkuchař, pro něhož nejsou sociální sítě ani to, že lidé celé dny zírají do telefonů, pochopitelné.

    S obavou komentuje také servery, kde restaurace hodnotí sami strávníci. Domnívá se totiž, že tyto stránky můžou být pro stravovací zařízení likvidační.

    „Úplně to neprospívá. Ty nejznámější servery, které ty restaurace hodnotí, tak ten jejich protokol, podle kterého se to dělá, je zásadně ve prospěch jejich klientů. Aby se jim tam ti klienti vraceli, tak jim ty severy lezou logicky do zadku. Ty lidi to může dobře zlikvidovat,“ míní Zdeněk Pohlreich s tím, že stačí jen malý propad v hodnocení a podniky můžou přicházet o podstatné zisky.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:46 středa 2. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      81
    • Cože
      11
    • Trapas
      10
    • Haha
      9
    • Sladký
      9
    • Tvl
      8