Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Aperitiv s ginem a steak s houbovou omáčkou: Co kromě Balmoralu královna milovala?

    Britská královna na skotském hradě Balmoral pobývala velmi ráda a s rodinou tam zažila ty nejhezčí chvíle. | foto: The Telegraph

    Britská královna Alžběta II., kterou nyní oplakává celý svět, zemřela na místě, jež měla ze všech nejraději. Na hradě Balmoral, kam se vždycky ráda vracela a celý život mu zůstala věrná. Kromě malebného koutu Skotska ke štěstí stačilo už jen obklopit se svými blízkými a trávit čas se svou rodinou. Vzhledem k povinnostem panovnice takových chvil nebylo mnoho, o to více si je užívala. Střídmé radosti si dopřávala také na talíři. I v tomto případě ale byla obdivuhodně skromná a racionální.

    Kdekdo by možná na prostřeném stole panovnice čekal ty nejvybranější laskominy, včetně jinde nedostupných delikates a výstřelků, v případě Alžběty II. by ale byl možná zklamán. Královna si rozhodně nepotrpěla na žabí stehýnka, i když francouzskou kuchyni měla ráda. Prim ale hrála zdravější varianta té britské, které zůstala věrná po celý svůj život.

    Snídaně bývala v případě Alžběty II. poměrně skromná. Tím hlavním bylo ovoce, ovšem i to se jedlo vybraným způsoběm. „Jediná věc, kterou by zvedla a zkonzumovala jen pomocí prstů, je odpolední čaj,“ prozradil v jednom z rozhovorů bývalý šéfkuchař Darren McGrady.

    Třeba takový banán královna konzumovala tak, že nejdřív odřízla oba konce, pak podélně rozřízla, odstranila slupku a vnitřek nasekala nožem a snědla vidličkou. Někdy si královna k snídani dopřála míchaná vajíčka s uzeným lososem a čas od času prý i uzenou tresku.

    Lukulské hody se nekonaly ani v době oběda. Jediným výstřelkem byl jen snad jen aperitiv, kterým byl koktejl z ginu a dubonnetu s plátkem citronu a ledem.

    Poté následovala grilovaná ryba nebo kuře. Nejraději královna měla doverský mořský jazyk s restovaným špenátem nebo cuketou. Přílohám se obvykle vyhýbala, a tak brambory nebo třeba těstoviny byste na jejím talíři hledali marně.

    Královna si k obědu i k večeři nejraději pochutnávala na mase a zelenině.

    Večeře prý sice bývala velmi podobná obědu, rozdíly by se ale přece jen našly. Vedlo maso v jednoduché úpravě a zelenina. Hodně prostoru dostávala zvěřina, kterou královna měla moc ráda.

    Zejména pak dobře propečený steak s hustou houbovou omáčkou ochucenou whisky. Než šla spát, dopřálo si Její Veličenstvo sklenku toho nejlepšího šampaňského.

    Královna Alžběta

    Co královně nikdy nebylo moc po chuti, byly již zmiňované přílohy, včetně pečiva, které si dopřávala sporadicky. Tabu byla přemíra cibule a hlavně česnek. Ten nesměl přes práh!

    „Jíst česnek bylo v době, kdy vyrůstala, považováno za velmi asociální. Protože když jste druhý den pořádali audienci, nechtěli jste mít česnekový dech,“ prozradil bývalý šéfkuchař pro Daily Mail.

    Jako dezert Alžbětě II. bohatě stačilo ovoce, na sladké nikdy moc nebyla. Co si naopak dopřála s chutí, byla čokoláda. „Vybrala by si cokoliv s čokoládou, co bychom dali na jídelní lístek, obzvlášť kdyby to byl její oblíbený čokoládový dort,“ prozradil McGrady.

    Možná právě racionální a v mnoha ohledech zdravý a vyvážený jídelníček, ze kterého by jásala většina dietologů a výživářů, byl jedním z pilířů dlouhověkosti britské panovnice...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:13 neděle 8. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      14
    • Haha
      9
    • Sladký
      5
    • Cože
      4
    • Trapas
      4
    • Tvl
      3