Kdekdo by možná na prostřeném stole panovnice čekal ty nejvybranější laskominy, včetně jinde nedostupných delikates a výstřelků, v případě Alžběty II. by ale byl možná zklamán. Královna si rozhodně nepotrpěla na žabí stehýnka, i když francouzskou kuchyni měla ráda. Prim ale hrála zdravější varianta té britské, které zůstala věrná po celý svůj život.
Snídaně bývala v případě Alžběty II. poměrně skromná. Tím hlavním bylo ovoce, ovšem i to se jedlo vybraným způsoběm. „Jediná věc, kterou by zvedla a zkonzumovala jen pomocí prstů, je odpolední čaj,“ prozradil v jednom z rozhovorů bývalý šéfkuchař Darren McGrady.
Třeba takový banán královna konzumovala tak, že nejdřív odřízla oba konce, pak podélně rozřízla, odstranila slupku a vnitřek nasekala nožem a snědla vidličkou. Někdy si královna k snídani dopřála míchaná vajíčka s uzeným lososem a čas od času prý i uzenou tresku.
Lukulské hody se nekonaly ani v době oběda. Jediným výstřelkem byl jen snad jen aperitiv, kterým byl koktejl z ginu a dubonnetu s plátkem citronu a ledem.
Poté následovala grilovaná ryba nebo kuře. Nejraději královna měla doverský mořský jazyk s restovaným špenátem nebo cuketou. Přílohám se obvykle vyhýbala, a tak brambory nebo třeba těstoviny byste na jejím talíři hledali marně.
Večeře prý sice bývala velmi podobná obědu, rozdíly by se ale přece jen našly. Vedlo maso v jednoduché úpravě a zelenina. Hodně prostoru dostávala zvěřina, kterou královna měla moc ráda.
Zejména pak dobře propečený steak s hustou houbovou omáčkou ochucenou whisky. Než šla spát, dopřálo si Její Veličenstvo sklenku toho nejlepšího šampaňského.
Co královně nikdy nebylo moc po chuti, byly již zmiňované přílohy, včetně pečiva, které si dopřávala sporadicky. Tabu byla přemíra cibule a hlavně česnek. Ten nesměl přes práh!
„Jíst česnek bylo v době, kdy vyrůstala, považováno za velmi asociální. Protože když jste druhý den pořádali audienci, nechtěli jste mít česnekový dech,“ prozradil bývalý šéfkuchař pro Daily Mail.
Jako dezert Alžbětě II. bohatě stačilo ovoce, na sladké nikdy moc nebyla. Co si naopak dopřála s chutí, byla čokoláda. „Vybrala by si cokoliv s čokoládou, co bychom dali na jídelní lístek, obzvlášť kdyby to byl její oblíbený čokoládový dort,“ prozradil McGrady.
Možná právě racionální a v mnoha ohledech zdravý a vyvážený jídelníček, ze kterého by jásala většina dietologů a výživářů, byl jedním z pilířů dlouhověkosti britské panovnice...
Fotogalerie |