Nikdo není dokonalý a chybami se člověk učí. To platí i pro snažení v kuchyni. Svoje o tom ví i Tomáš Měcháček. „Jednou mi chytl olej v hrnci a už jsem držel skleničku s vodou. Ale něco mi říkalo: Nedělej to. Naštěstí jsem to neudělal a pak se podíval na videa, kdy se olej s vodou proměnil v hořící kouli. Pak začne hořet celá kuchyně,“ varuje herec a moderátor, který ani po tomto extempore na vaření nezanevřel.
„Baví mě, jde mi to, ale nikdy to nikdo nejí. Nebaví mě vařit podle receptů. Když podle něj začnu, stejně mě to v půlce přestane bavit. Zvládnu i sauce béarnaise, což je vlastně holandská omáčka s estragonem. Je s tím sice trošku práce, ale jediný, co je třeba mít na paměti, že se nesmí vařit na prudkém ohni,“ svěřil se Měcháček v bistru Wokin, kde názorně předvedl, že si s pánví výborně rozumí.
„A můj majstrštyk? Lasagne nebo třeba dobrý steak. A taky umím pizzu, legendární bílou, se smetanou, slaninou, provensálským kořením a kuřecím,“ doplnil herec, který se vaření věnuje často a rád.
„Jsem součástí pop-up restaurace KVLT13, to děláme 13. dne v měsíci hostinu pro 13 lidí, kdy servírujeme 13 chodů. Obsluha i kuchaři jsou v maskách, jediný já jsem poznat. Inspirací je nám severská kuchyně, klademe důraz na lokální suroviny. Je to tak na tři čtyři hodiny, párováno s vínem, i fermentovanými limonádami, Terezie Kovalová nám při minulém večeru hrála na cello...,“ láká Měcháček.
Fotogalerie |