Že na tom restaurace U Třech kytar není po finanční stránce vůbec dobře, přiznal vedoucí Michal hned na začátku. A to i přesto, že za pronájem prostor platí pouze symbolických 1500 korun.
Vaz jemu i manželce Zuzaně začaly před dvěma lety lámat drahé energie. Dokonce o tom tehdy psal lokální deník Budějcká drbna. Z měsíce na měsíc totiž náklady vzrostly ze 17 tisíc korun na 96 tisíc.
„Energie do toho vstoupily brutálně. Do října jsme platili třeba 17 tisíc měsíčně. Od října do prosince to bylo každý měsíc 96 tisíc korun. Pak to vláda zastropovala, takže nás to teď vychází přibližně na 25 tisíc, ale pořád musíme splácet ty tři měsíce, což je strašná darda. Je to naprosto likvidační,“ vysvětloval tehdy Michal.
Na placení takové částky si hospoda vydělat nedokázala, což musel řešit splátkovým kalendářem. Obec tehdy manželům podala pomocnou ruku, právě tehdy nájem snížila na 1500 korun měsíčně. Kromě toho proplatila novou fritézu i myčku a zajistila pomoc s drobnými pracemi.
„Nechceme na tom vydělávat, chceme, aby ta hospoda fungovala, aby byla pro lidi. Snažíme se mu vyjít vstříc i drobnými stavebními úpravami,“ řekl tehdy starosta Košic Jaromír Černý (Nezávislí).
Jenže problém tehdy byl, že zdražování dopadlo na všechny, a tak začalo do restaurace chodit méně lidí a ubylo také rozvozů.
„Udělali jsme si od začátku roku průměr a pondělky a středy to vycházelo, že od tří hodin odpoledne do osmi večer jsme vydělali 250 korun. Ale jeden den to bylo třeba 700 korun a další pondělí nula, že nepřišel nikdo,“ krčil tehdy rameny Michal.
Ten tak začal šetřit, kde se dalo. Propustil šéfkuchaře a nového nepřijal, namísto toho začal kuchyni šéfovat sám. Přes zimu se také snažil topit dřevem a uhlím.
„Lidé potřebují mít teplo. Kdysi, za jiného provozovatele, sem přestali chodit, protože tady bylo 17 či 18 stupňů a museli tady sedět v bundách. A já je chápu. Když jdu do hospody, tak počítám, že tam bude teplo, pivo, jídlo,“ prozradil pro Budějckou drbnu.
Restaurace od té doby spíše přežívala, až si ji do pořadu Ano, šéfe! vybral Zdeněk Pohlreich. Procházka růžovým sadem to rozhodně nebyla, jídlo nehodnotil kladně, největším průšvihem pak ovšem byl vypadlý proud během zátěžového testu, kdy musel majitel Michal se Zdeňkem hostům oznámit, že se bohužel nenajedí... A hned nato je poprosili, zda by další den nemohli přijít pomoci s vyklízením budovy, kde restaurace sídlí.
Což dopadlo překvapivě dobře, dobrovolníků se našlo hned několik a pomohli dát restauraci do pucu. Pod vedením Zdeňka Pohlreicha obživla také kuchyně a velkou vzpruhou byla i spolupráce s hasiči, kteří měli v objektu ples.
„Kamarádi, přišel čas odjezdu. Kdybych měl říct něco důležitého, tak by to byla prosba, abyste zapojili hlavu, obdivuju vás, na vesnici bych hospodu dělat nechtěl, je to těžká řehole, bylo mi potěšením. Tři Kytary byly na začátku trochu rozladěné, povedlo se nám to trochu vytunit, ale jak moc, to teprve uvidíme,“ řekl na rozloučenou šéf, který restauraci ohodnotil vytouženou hvězdičkou.
U Třech kytar to žije i dnes, tedy několik měsíců po natáčení. Restaurace je velice aktivní na sociálních sítích, o víkendech pořádá bujaré večírky s kytarou a také recenze se kupí převážně pozitivními komentáři.
Fotogalerie |






9
23
27
11
7