jít naiDNES.cz

Sympaťák z Ostravy s michelinskou hvězdou. Kde se vzal Radek Kašpárek?

Obhájil michelinskou hvězdu a úřaduje v populární soutěži MasterChef. Ze šéfkuchaře Radka Kašpárka se stala regulérní celebrita. A není se čemu divit, ačkoliv dříve býval výbušným bouřlivákem, dnes z něj čiší klid a vyrovnanost, navíc všechny zaujme svým exotickým snědým vzhledem. Kde se vlastně vzal sympaťák z vyhlášené restaurace Field?

Když probíhající řada kulinářské soutěže MasterChef začala, všichni měli jasno. Roli kata mezi porotci bude plnit na první pohled řízný šéfkuchař Radek Kašpárek. Vše je ale nakonec jinak.

Spolumajitel vyhlášené restaurace Field, která hlavně díky němu ve středu obhájila prestižní michelinskou hvězdu, působí jako kliďas a soutěžícím mnohem více než jedovaté poznámky rozdává odborné rady. Jednat s klidnou hlavou se prý Kašpárek naučil už na stáži ve vyhlášeném hotelu Savoy.

„Tam byl skvělý šéfkuchař Josef Štangl, který mi dal řadu dobrých rad. Nejlepší byla ubrat plyn a srovnat si to v hlavě, protože už jako mladý jsem byl velmi výbušný. Věkem jsem se ale hodně zklidnil,“ popisoval v rozhovoru pro server E15.cz.

Předtím než se dostal k Fieldu a začal v centru Prahy hostit boháče, celebrity, ale i obyčejné zvědavce, si Radek Kašpárek prošel celou řadu různých štací. Jeho cesta na vrchol nebyla nijak jednoduchá a především neměl ani do vínku dáno stát se kuchařem. Nikdo z rodiny v gastronomii nepracoval, navíc kdyby měl Kašpárek ve škole lepší výsledky, možná vůbec nemusel skončit v kuchyni!

„Dědeček byl šikovný řezník, možná mám něco po něm. Na základce jsem neměl dobré známky, takže na gympl nebo střední odbornou školu to nevypadalo. No tak jsem šel na kuchaře,“ vzpomínal v nedávném rozhovoru pro Magazín DNES.

Trio porotců soutěže MasterChef - Přemek Forejt, Radek Kašpárek, Jan Punčochář.

Trio porotců soutěže MasterChef: Přemek Forejt, Radek Kašpárek, Jan Punčochář

Nakonec ale sympaťáka z Ostravy, který je dokonce velkým fandou místního Baníku a jeho maskota má vytetovaného na ruce, v oboru prorazil. 

Vyzkoušel si vaření v několika vyhlášených podnicích, pak od roku 2010 na TV Barrandov uváděl pořad Co bude dnes k večeři?, později přejmenovaný na Kašpárku, vař!

Do restaurace Field pak Radek Kašpárek přišel v roce 2014 a během jediného roku získal to, o čem jiní kuchaři marně sní celý život, už zmíněnou michelinskou hvězdu. V Česku se kvůli tomu setkal se závistí, hlavu si s tím ale tento věčně dobře naladěný sympaťák neláme.

Šéfkuchař Radek Kašpárek se svou paní. Oba jsou zjevně stejně blázniví!

Šéfkuchař Radek Kašpárek se svou paní. Oba jsou zjevně stejně blázniví!

Pokud byste chtěli i vy ochutnat, jak se vaří v jedné ze dvou restaurací s michelinskou hvězdou v Praze, dočkáte se v Kašpárkově Fieldu hodně příjemného překvapení. V restauraci, kde se vsází mnohem více na přátelský přístup k hostům než na přehnanou extravaganci či luxus, se dočkáte netradičního menu zaměřeného hlavně na přírodu.

„Podáváme třeba jehněčí ochucené jalovcovým olejem. Chtěli jsme do masa dostat víc vůně jehličí, takže ho zaléváme rozvarem. Když se maso zalije horkým rozvarem z jehličí a jalovce, krásně voní celý stůl. A při té vůni zakusujete do jehněčího,“ říká Kašpárek.

Fotogalerie

Ohodnoťte článek
Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:12 30. července 2019. Anketa je uzavřena.

  • Super
    43
  • Sladký
    15
  • Haha
    12
  • Cože
    12
  • Trapas
    12
  • Tvl
    11
Komentáře

Mohlo by vás zajímat