Libor a ta parta „nic nejíme“: Proč se do Prostřena hlásí lidé, kteří nic nejedí? A kdo to odnáší?

Hubnoucí speciál pořadu Prostřeno, v němž své štěstí znovu zkusila i Lenka Kořínková, diváky pořádně nadzvedl z gauče. Mohly za to kytičky a zvířátka, známá herečka a propagátorka dělené stravy v tom ale tentokrát byla celkem nevinně. Zasadil se o to spíše Libor Pozníček. Propagátor rostlinné kuchyně, který nesnese označení „vegan“, znovu rozvířil debatu o tom, proč se takoví lidé do pořadu vůbec hlásí, když „skoro nic nejedí“.

„Pomáhat lidem žít zdravě,“ zní slogan, kterým se řídí absolvent Policejní akademie ČR Libor Pozníček, který zkusil štěstí ve speciálním vydání oblíbeného pořadu Prostřeno.

Po letech strávených v korporátech prý toužil dělat něco smysluplného a s obchodním partnerem založil a rozjel rostlinný catering a spoluvlastnil restauraci. Věnuje se fitness a poradenství v oblasti rostlinné kuchyně, pracuje jako konzultant v neziskovém projektu Rostlinně. V rámci něho povzbuzuje majitele restaurací k rozšíření nabídky rostlinné kuchyně a pomáhá výrobcům potravin a supermarketům při uvádění nových produktů na trh.

„Já poznal, že je to ovoce,“ prohlásil na večeři u Lindy Štěpničkové alias dýdžejky Ladidy, když mu na stole přistál dezert, v němž hrála prim pošírovaná hruška. V tu dobu už ležel v žaludku nejedné divačce a divákovi. Libor, který nemá rád označení „vegan“, si stihl udělat hodně nepřátel.

Fanouškům pořadu už se začínají zajídat lidé, kteří se do Prostřena přihlásí a pak hrdě hlásají, že nejí to a to, živočišné produkty jim nesmí přes práh a přitom podprahově pořád šijí do těch, kdo to mají jinak.

„Aha, tak to si moc nepochutná, až budu vařit já,“ poznamenala jeho spolusoutěžící Kamila Gräf, které už v pondělí vrtalo hlavou, co mu uvaří, když její menu čítá tataráček i trhané maso.

„Nicnejídači“ se neobtěžují vařit pro druhé, ti normální dělají práci navíc

A jsme u toho! Člověk může být přesvědčený vegetarián, vegan, vyhýbat se laktóze i lepku, a to nejen v případě, že je na ně alergický nebo mu jejich trávení činí obtíže. Pak ale těžko zhodnotí pokrmy, které před něj hostitel předloží. Tomu naopak nelze mít za zlé, když takovému soutěžícímu automaticky nenaservíruje vhodnou alternativu. Proč by taky měl?  

Vzhledem k tomu, že takových soutěžících přibývá, měla by na to pamatovat pravidla soutěže, kdy by měl onen soutěžící hodnotit jen jídla, která ochutná. Navíc by měl mít automaticky body navíc ten, kdo udělá pro vybíravce náhražku, jako to v tomto Prostřenu zvládly tři dámy, zatímco Libor se neobtěžoval pro ně jako pro všežravce udělat jedno jídlo dvakrát, tedy navíc s masem.

Těžko hodnotit „nouzovku“, kterou hostitel z Prostřena ve stresu narychlo připraví, protože například s veganem nepočítal. Ve hře je i scénář, kdy by o takovém strávníkovi věděli ostatní s předstihem, aby mohli se na něj případně připravit.

Militantní soutěžící s patentem na rozum

Samostatnou kapitolou jsou pak „povídánky“ u stolu. O co méně toho dotyčný jí, o to více o tom mluví. Nezřídka jsou spolustolovníci i diváci svědkem toho, že šije do ostatních za to, že to mají jinak, i když se snaží dělat, že své přesvědčení „nikomu nenutí“. Ostatní soutěžící se pak pomalu stydí za každé sousto masa i zmínku o tom, že bez kravského mléka si svou kávu neumějí představit.

„Jste velice sebestředný a vnucujete ostatním svůj názor na stravování, jenže ne každému to vyhovuje. Jen jsem zvědavá, zda v pátek uvaříte i pro nevegany, nebo jim opět budete vnucovat po svém,“ poznamenala na adresu soutěžícího Libora Pozníčka jedna z dam u obrazovky.

„S tímhle všeználkem musí být hrozná otrava,“ doplnila další.

„Proč se tam hlásí vegan? Nic nežere a ještě čeká, že dostane jen to, co sám jí. Měl by se v soutěži přizpůsobit, nebo tam vůbec nelézt,“ shrnula poněkud jadrněji, zato poměrně výstižně, jeho angažmá divačka Hana.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:57 neděle 22. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 64
  • 10
  • 9
  • 4
  • 4
  • 3