Přemek Forejt vydal nové video ze svého „recenzního“ seriálu na restaurace McDonald’s. To nese název „Usmaží Mekáč na hranolkách?“ a všem fanouškům je jasné, že neusmaží, neboť má s řetězcem rychlého občerstvení zaplacenou spolupráci. I tady ale platí, že co slovo, to perla. Forejt například zkoumal, zda se hranolky vyrábí z brambor nebo jestli jsou solené.
Hádejte.
Protože je Forejt kuchař světový, s polskými sousedy se domlouval v angličtině. A zjistil nečekané. Jejich hranolky jsou skutečně z brambor. Přemek má navíc jasno v tom, že polské hranolky jsou rozhodně bezvadné.
„Polsko je zemědělská velmoc, je tam spousta srážek a brambory potřebují hromadu vody, aby narostly do velikosti,“ vysvětluje zapáleně Forejt s tím, že v Polsku mají dokonce samozavlažování. Brambory tedy rozhodně neoschnou a hranolky z nich jsou skutečně vypečené.
Nebo bychom měli říct spíše vysmažené?
Český šéfkuchař se ale jal odpovídat i na ty nejpalčivější „hranolkové“ otázky od fanoušků. Například je zajímalo, zda se hranolky v Mekáči smaží na sádle.
„Jsou dělané ve slunečnicovém a řepkovém oleji, palmový olej ani nic takového tam nedávají,“ má jasno Forejt.
Do hranolků tedy nepřijdou žádné hnusy. Podle kuchařova zjištění se hranolky v řetězci s rychlým občerstvením solí normální solí, a ne třeba tou posypovou.
I to by mohlo normálnímu konzumentovi třeba uniknout.
Přemek Forejt toho ale vlastně moc nezjistil, protože ho v Polsku upozornili i na to, že receptura hranolků je tajná. Vyzradit by se ji nevyplácelo, někdo by si pak mohl začít smažit hranolky tak chutné, jako je mají právě v McDonald’s.
A tím tak naše exkurze končí.
Forejt ji uzavřel výstižným: „Nic takového jsem nikdy neviděl.“
Ani my ne.
Fotogalerie |