Eva Burešová, Lilia Khousnoutdinova, Kristýna Leichtová, Andrea Kerestešová i Míša Tomešová. Ty všechny mají zkušenosti s pojídáním nebo alespoň se zakopáváním placenty. Trendy je to ale i v zahraničí, kde si nechala placentu vtlačit do pilulek třeba slavná Kim Kardashian.
Známé tváře polykají placentu v tobolkách, dělají si z ní koktejly, vaří ji na páře nebo ji jedí i za syrova. Je to ale zdravé? Odborníci na to mají jasný názor. Jde o nebezpečný módní výkřik.
Zastánci pojídání placenty tvrdí, že kapsle s placentou pomáhají na chudokrevnost, k rozkojení a získání energie po porodu. Rodičce mají dodat velký příval pozitivity a mají obsahovat prospěšné látky, které matka po porodu jejich požitím do těla doplní. Jenže realita je někde jinde.
„Požití syrové placenty může pro některé ženy představovat toxikologické, endokrinní i imunologické riziko,“ varuje na svých stránkách Institut moderní výživy.
„Pokud se podíváme na proces, kterým je placenta z těla matky vyloučena, určitě se nemůžeme bavit o sterilním prostředí, protože samozřejmě prochází porodními cestami matky, také může dojít ke kontaminaci fekálními bakteriemi,“ píší na svých stránkách s tím, že pojídání placenty stálo dokonce už i jednoho kojence život.
„Kojenec byl diagnostikován s potenciálně fatálním stavem, který se označuje jako sepse. Tato sepse byla způsobena bakterií Streptococcus agalactiae a jako zdroj infekce byly označeny kapsle s placentou, které jeho matka konzumovala,“ upozorňují na případ z USA.
Web navíc dodává, že prospěšné látky, živiny a hormony nejsou v kapslích zachovány, neboť se upravují tepelně, žádné zázračné účinky, za něž by toto riziko tedy stálo, kapsle nemají.
Fotogalerie |