Pátek 20. května 2022, svátek má Zbyšek
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
EXPRES

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Speed
  • jít naiDNES.cz

    Místo kostky ve skluzu pořádná flákota: Po Forejtovi vaří v Olomouci i Paulus

    Šéfkuchař restaurace Entrée Přemek Forejt velmi dbá na zážitek z jídla, Roman Paulus v Olomouci slaví úspěchy s „obyčejnou“ kantýnou. | foto: Koláž Expres.cz

    Nejvíce prodají řízků a svíčkové, v menu nechybí ani oblíbené stálice jako znojemská pečeně, pečené kuře nebo dršťková polévka. V bistru Romana Pauluse, které v Olomouci otevřelo loni na podzim, fajnšmekři ochutnají i jídla ze středomořské či asijské kuchyně. Cena obědů se pohybuje mezi 145 až 210 korunami. Nejdražší anglická snídaně vyjde na 220 korun. Najíte se tam za ceny, které jsou na hony vzdálené zážitkové restauraci Entrée šéfkuchaře Přemka Forejta.

    „Hosté se nás opakovaně ptají, jestli bychom nedali do nabídky něco dražšího, jako jsou mořské plody nebo nějaký steak. Myslím, že je každému jasné, že to pak nemůže stát 145 korun. Vyšší ceny mají suroviny, které jsou zkrátka dražší,“ řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Roman Paulus, který po letech předal restauraci hotelu Alcron svému žákovi a pustil se do podnikání v Olomouci, kde otevřel podnik nesoucí jeho jméno.

    „Lidé by vždycky měli mít pocit, že za peníze dostali hodnotné a dobré jídlo,“ vysvětlil známý šéfkuchař, který kantýnu neustále zvelebuje.

    Šéfkuchař Roman Paulus předal Alcron svému žákovi a soustředí se na kantýnu v Olomouci.

    „Do otevřeného atria, které je součástí našeho bistra, jsme rozmístili nové stoly a židle, abyste si ve větším klidu a pohodě vychutnali svůj oběd nebo odpolední kafe se zákuskem,“ informoval nedávno Paulus, jehož znají i fanoušci MasterChefa Česko, kde hostoval. Nabídku stát se porotcem ale s díky odmítl, a to už dvakrát.

    Kromě Bistra Paulus boduje v Olomouci, která je novým „must have and eat“ místem na mapě Česka, i podnik Long Story Short Eatery & Bakery nebo zážitková restaurace Entrée Přemka Forejta. Tam se ale pod tisícovku nenajíte. 

    Šéfkuchař olomoucké restaurace Entrée Přemek Forejt

    „Neměli jsme ambice otevřít na večer podnik jako fajnovou restauraci. Měnit koncepty z hodiny na hodinu není jednoduché. Zázemí tak večer, když je zavřeno, využíváme k chystání cateringu na akce,“ vysvětlil Paulus, který na svou olomouckou kantýnu nedá dopustit. Oceňují to i hosté, o něž nový podnik nemá nouzi.

    Ona pověstná „kostka ve skluzu“, jak lidé zážitkovou gastronomii na základě úspěšné televizní reklamy nazývají, může být jednou začas fajn, plné talíře ale pořád táhnou. A táhnout budou dále...

    Fotogalerie

    O čem sní tvůj e-mail?

    Šéfredaktor pro tebe každý čtvrtek vybere ty největší pecky a kauzy, které ti nesmí uniknout

    Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

    Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

    Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

    Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

    Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

    Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

    Komentáře

    Mohlo by vás zajímat

    Vezmeme vás na titulní stranu
    Pátek 20. května 2022, svátek má Zbyšek
    • schránka
    • Přihlásit Můj účet
    EXPRES

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Speed
  • jít naiDNES.cz