Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Místo kostky ve skluzu pořádná flákota: Po Forejtovi vaří v Olomouci i Paulus

    Šéfkuchař restaurace Entrée Přemek Forejt velmi dbá na zážitek z jídla, Roman Paulus v Olomouci slaví úspěchy s „obyčejnou“ kantýnou. | foto: Koláž Expres.cz

    Nejvíce prodají řízků a svíčkové, v menu nechybí ani oblíbené stálice jako znojemská pečeně, pečené kuře nebo dršťková polévka. V bistru Romana Pauluse, které v Olomouci otevřelo loni na podzim, fajnšmekři ochutnají i jídla ze středomořské či asijské kuchyně. Cena obědů se pohybuje mezi 145 až 210 korunami. Nejdražší anglická snídaně vyjde na 220 korun. Najíte se tam za ceny, které jsou na hony vzdálené zážitkové restauraci Entrée šéfkuchaře Přemka Forejta.

    „Hosté se nás opakovaně ptají, jestli bychom nedali do nabídky něco dražšího, jako jsou mořské plody nebo nějaký steak. Myslím, že je každému jasné, že to pak nemůže stát 145 korun. Vyšší ceny mají suroviny, které jsou zkrátka dražší,“ řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Roman Paulus, který po letech předal restauraci hotelu Alcron svému žákovi a pustil se do podnikání v Olomouci, kde otevřel podnik nesoucí jeho jméno.

    „Lidé by vždycky měli mít pocit, že za peníze dostali hodnotné a dobré jídlo,“ vysvětlil známý šéfkuchař, který kantýnu neustále zvelebuje.

    Šéfkuchař Roman Paulus předal Alcron svému žákovi a soustředí se na kantýnu v Olomouci.

    „Do otevřeného atria, které je součástí našeho bistra, jsme rozmístili nové stoly a židle, abyste si ve větším klidu a pohodě vychutnali svůj oběd nebo odpolední kafe se zákuskem,“ informoval nedávno Paulus, jehož znají i fanoušci MasterChefa Česko, kde hostoval. Nabídku stát se porotcem ale s díky odmítl, a to už dvakrát.

    Kromě Bistra Paulus boduje v Olomouci, která je novým „must have and eat“ místem na mapě Česka, i podnik Long Story Short Eatery & Bakery nebo zážitková restaurace Entrée Přemka Forejta. Tam se ale pod tisícovku nenajíte. 

    Šéfkuchař olomoucké restaurace Entrée Přemek Forejt

    „Neměli jsme ambice otevřít na večer podnik jako fajnovou restauraci. Měnit koncepty z hodiny na hodinu není jednoduché. Zázemí tak večer, když je zavřeno, využíváme k chystání cateringu na akce,“ vysvětlil Paulus, který na svou olomouckou kantýnu nedá dopustit. Oceňují to i hosté, o něž nový podnik nemá nouzi.

    Ona pověstná „kostka ve skluzu“, jak lidé zážitkovou gastronomii na základě úspěšné televizní reklamy nazývají, může být jednou začas fajn, plné talíře ale pořád táhnou. A táhnout budou dále...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:22 sobota 20. srpna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      24
    • Sladký
      4
    • Tvl
      3
    • Haha
      2
    • Cože
      2
    • Trapas
      2