Kdybychom chtěli Tima Tolkkiho srovnávat třeba s Jiřím Babicou, dost bychom českému kuchtíkovi křivdili. I Láďa Hruška s kuřecími kůžičkami a sushi z toastového chleba je vedle finského hudebníka král.
Timo, který v dobách koronaviru obšťastňuje pohostinné Mexiko, si například z cukrovky, jíž údajně trpí, pranic nedělá a užívá si nezdravých jídel a korbelů sladkých limonád, které prokládá pivem Corona.
Nelze mu upřít, že má styl, byť hodně svérázný a diskutabilní. Při pohledu na skladbu jeho jídelníčku i denní režim dietologům, lékařům (a nejen jim) vstávají vlasy hrůzou na hlavě.
Pilíř Tolkkiho jídelníčku tvoří těstoviny, hranolky a uzeniny, z nichž suverénně vedou párky na všechny způsoby. Ty Timo klidně posnídá odpoledne, kdy obvykle vstává. Místo kávy polkne litr milované koly, když má odlehčovací den, zvolí polévku z pytlíku. Oblíbil si například minestrone, která je doslova „napěchovaná“ zeleninou.
Alfou omegou všech pokrmů je pak kečup nebo některá z majonézových zálivek, jimiž Timo zdobí všechny pokrmy, které tak ve výsledku všechny vypadají stejně. Hora čehosi utopená v tučné zálivce, která by obsahem nasycených kyselin nasytila celý Yucatan.
Nedílnou součástí Tolkkiho stolování je pak promyšlená stylizace. Na snímcích jídla nechybí tu kytara, tu špinavé prádlo, tu propocená pokrývka zmuchlaná v rohu postele.
Timo navíc disponuje velmi svébytným smyslem pro humor a sebeironii. To když sám sebe nazývá Tátou v sukni, s oblibou totiž odkazuje na stejnojmennou komedii. Faktem je, že Robin Williams coby Mrs. Doubtfire prokazuje dosti podobné kuchařské umění jako finský kytarista.
Fotogalerie |