Kvůli přísným opatřením, jež od října zavládla v naší republice, musely být všechny restaurace zavřené, jídlo mohly maximálně podávat přes výdejní okénko. To rozhodně nemohlo pokrýt všechny náklady, které s provozem těchto služeb souvisí.
Majitelé restaurací tak přišli o řadu akcí, večírků, oslav narozenin, firemních mejdanů, že ztráty nelze nahradit. A nynější omezený režim podnikatelům nemůže vynahradit ušlé zisky.
„V žádném případě to nejde dohnat, veškeré akce jsou zrušené, jako večírky či oslavy. Nemůžeme profitovat z toho, že se čtyři lidé přijdou naobědvat,“ vysvětlil Babulík.
On naštěstí na krach nepomýšlí, protože má i jiný podnik, který mu vynáší peníze, tím může dotovat restauraci, ale chápe, že spousta majitelů takové štěstí nemají.
Pomoci by podle Babulíka měl stát, ale vládní podpůrné programy nepovažuje za dostatečné. Daleko lépe podle něj restauratérům pomohli například v sousedním Rakousku.
Podle něj pomůže až to, když budou lidé naočkování a nebudou se bát chodit do restaurací, protože je na návštěvnosti znát, že to není jako dřív a ani dlouho nebude.
Přitom v pražských nálevnách se to začalo hemžit až moc návštěvníky, kteří se už ani nevešli dovnitř, tudíž postávali před restauracemi a pili. Je pravda, že tam asi kvůli jídlu nepřišli, ale spíše chtěli ve velkém oslavit uvolnění opatření.
Fotogalerie |