Kamu alias Kamila Rundusová ve své nové kuchařce života Jak si uvařit vesMÍR představila sice jen 75 receptů, slibuje ale, že jsou všechny zaručeně výživné, a jak jinak než vynikající. Všechny jsou navíc na rostlinné bázi, v nabídce je kromě veganských receptů i několik raw variant pro příznivce té vůbec nejstriktnější rostlinné diety.
„Jsou bez cukru, bez lepku a laktózy,“ popisuje Kamu a člověka tak napadá, co do nich vůbec dala, že je možná i zázrak, že jich vlastně dala dohromady tolik.
Přinášíme vám přehled toho, co si pro vás kuchařka ve své nové knize připravila. Její barevná kuchařka tentokrát pár barviček postrádá, ty chybí právě u receptů, které neobsahují pro Kamu jindy typické fotky.
„Tato kniha je jednou velkou hrou a u receptů tomu nebude jinak. Tentokrát nenajdete fotky, podle kterých jídlo uvaříte, uděláme to naopak. Budeme společně vařit jídla z kuchařky a označovat je hashtagem #vesmirnerecepty. Já je budu sdílet na svém profilu a vzájemně se budeme inspirovat a hledat zábavu v tom, jak rozdílnou fantazii každý máme,“ vysvětlila Kamu, proč do knížky fotky jídel tentokrát nezařadila.
Její jistě dobře míněný záměr se však s úspěchem zatím příliš nesetkal, na Instagramu se o recepty z knihy pokusili asi jen dva lidé.
A co si můžete uvařit?
Coleslaw obohacený o mořskou řasu, salát z celerových listů nebo miso polévku miso. Ze sladkých snídaní pak Kamu nabízí třeba domácí pečenou nebo nepečenou granolu, smoothie bowl či lívanečky s kokosovým olejem.
Hlavní chody jsou inspirací z celého světa, Kamu servíruje svým čtenářům jak recepty inspirované Českem, tak nejrůznější chutě Asie. V knize nabízí veganskou variaci na nejrůznější české klenoty, jedním z jich je třeba guláš, do něhož ale používá místo masa houby. Po svém zpracovala i škubánky, do těch používá červené zelí.
Ve výčtu receptů pak na všechny kuchtíky čekají i „tradiční“ veganské recepty, jako jsou chipsy z mořské řasy nori, burgery z luštěnin nebo raw koláč.
Kamu nezapomněla ani na nápoje, v tomto případě koketuje s ájurvédou a nabízí tak svůj čisticí detoxikační čaj z kurkumy a zázvoru, ale i netradiční meditační nápoj z pomerančové šťávy a řepy.
Běžný strávník si tak na Vesmíru zřejmě moc nepochutná, zarytí fanoušci veganské stravy si ale jistě přijdou na své, a přestože se jim unikátní ingredience do obyčejných jídel možná prodraží, starou dobrou klasiku si alespoň vylepší o neobvyklé chutě. Těžko však říct, zda tahle nová klasika dokáže zlidovět.
Fotogalerie |