Čtvrtek 30. května 2024, svátek má Ferdinand
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pád Emanuela Ridiho: Proč se jeho restaurace zhroutily, zatímco jiní kuchaři prosperují

    Italský kuchař Emanuele Ridi (50) zavřel už svou třetí restauraci a teď musí vracet lidem peníze za zakoupené vouchery. Vyhlášená restaurace Manu v revoluční ulici v Praze skončila ze dne na den.

    Autentickou neapolskou pizzu si už v Revoluční ulici v Praze nevychutnáte. Emanuele Ridi byl nucen uzavřít svou třetí restauraci Manu stejně jako jeho Da Emanuel v pražských Dejvicích a MANU Risto & Lounge na pražském Dětském ostrově. Restaurace byl nucen zavřít v roce 2021 kvůli situaci s pandemií, které ovlivnila veškerý chod restaurací a myšlení lidí.

    Emanuel Ridi promluvil o rozvodu.

    „Spousta lidí začala pracovat z domova a mnozí z nich, místo aby vyrazili na dobré jídlo, si objednávají dovážku. A ten, kdo si nechá přivézt jídlo, už si neobjedná víno ani kafe, protože na to není zvyklý. Navíc rozvozové služby si berou vysoká procenta a restauracím se to nevyplácí,“ řekl v závěru loňského roku.

    „Pan Ridi restauraci prodal. Proč, to je na delší rozebírání. Letos určitě nikde jinde vařit nebude, a jak to bude v budoucnu, to se uvidí,“ oznámila Ridiho přítelkyně Sára Pichlová.

    K náhlému uzavření restaurace došlo v polovině února letošního roku. Zjevně to nebylo dlouhodobě plánované, jelikož v prosinci bylo stále možné zakoupit dárkové vouchery. Na svých sítích zveřejnili postup pro vrácení peněz.

    Ridimu se zřejmě nedaří podnikat.

    3 podniky uzavřeny

    Toto není první případ, kdy se známý kuchař ocitl bez vlastní restaurace. Jeho první podnik Da Emanuel v Dejvicích, který založil před čtvrt stoletím se svou tehdejší manželkou Janou (37), začal fungovat díky financím získaným z pojistky za ukradené auto Fiat Barchetta. „Manželka, vystudovaná v hotelové škole, se za mě zaručila,“ uvedl Ridi, jehož restaurace byla oblíbeným místem prezidentů, premiérů a známých osobností. V roce 2015 však podnik převedl do rukou svého šéfkuchaře. O rok později Ridi otevřel novou restauraci MANÚ Risto & Lounge na Dětském ostrově v Praze, která však musela své brány zavřít v říjnu 2021 kvůli pandemii.

    Ale co dál? Manú v Revoluční ulici v Praze nečekaně ukončila provoz. „Pan Ridi se rozhodl restauraci prodat. Důvody by byly složité vysvětlit. V letošním roce určitě nebude působit v žádné jiné restauraci a co bude dále, ukáže čas,“ podělila se s deníkem Aha! Ridiho přítelkyně Sára Pichlová (32), která mu v podnikání asistuje. Podle jejích slov je restaurace Manu zavřená od 20. února.

    Ridi investoval do otevření Manú v Revoluční ulici, kde hostům podávali autentickou neapolskou pizzu, více než 25 milionů korun. Doufal, že se jedná o jeho nejúspěšnější projekt, který se mu vrátí do tří let. Proč se však rozhodl podnik prodat? „Ztratil jsem motivaci. Pandemie mi překazila mnoho plánů a nápadů, a zklamal mě i přístup nové generace. Mladí lidé se zdají být motivováni pouze penězi a práci berou jako nutné zlo, což mě hluboce mrzí,“ vyjádřil se.

    Emanuel Ridi postupně zavřel všechny tři restaurace, které vlastnil.

    Ostatní profitují, on upadá

    Navzdory skvělému startu jeho kariéry v Česku, kde otevíral jednu restauraci za druhou a byl tváří oblíbených kulinářských pořadů, se Ridi nyní potýká s profesionálním i osobním úpadkem.

    Na rozdíl od Ridiho se jeho kolegům dařilo adaptovat se na měnící se podmínky trhu. Zdeněk Pohlreich, například, i přes počáteční odpor a stížnosti, dokázal na pandemii koronaviru vydělat. Rozvinul svůj byznys na platformě Onemenu.cz ve spolupráci se společností Storyous, kde zákazníci mohou objednávat jídlo z různých restaurací online, a podílel se na zřízení sítě jídelních automatů.

    Zdeněk Pohlreich ve svém novém pořadu

    Další významný kuchař, Přemek Forejt, získal spolupráci s globálním fastfoodovým řetězcem McDonald’s, což mu přineslo nové příležitosti. Radek Kašpárek, spolumajitel michelinské restaurace, reagoval na tržní výzvy otevřením nového podniku 420 v centru Prahy, který nabízí moderní českou kuchyni.

    Zatímco kolegové z branže jako Pohlreich, Forejt a Kašpárek rozšiřují své podnikatelské aktivity, Ridi uzavřel i svou poslední restauraci. Tento obrat v kariéře může být částečně spojen s Ridiho osobním životem, který byl po rozvodu a dalších vztahových změnách plný turbulencí. Co tedy bude dál s Ridim? Bude se snažit o comeback v Česku, nebo se vrátí do své rodný ostrov Elba a pokusí se tam obnovit svou kariéru? Nebo na dlouhou odloží kuchařský rondon? Ať už se rozhodne jakkoli, bude to pro něj nelehká výzva.

    Fotogalerie