Herečky se ujali Martin Staněk a Filip Sajler ve svém podniku Perfect Canteen, kde představili recepty s holandským matjesem a mušlemi. V září totiž Česko zaplaví tuny slávek z Nizozemí v rámci akce Czech Mussel Week.
„Mám dva oblíbené recepty na slávky, jedny na bílém víně a druhé na rokforu. Táta dělával slávky na bílém víně a používal všechny možné ingredience,“ vzpomíná na svého otce Chantal Poullain a dodává, že i když to vypadá jako jednoduchý pokrm, je třeba se jej naučit od těch nejlepších.
„Miluju vařit pro ostatní, ne jen sama pro sebe, dělá mi to radost. Letos jsem se naučila něco nového, vůbec jsem to neznala, místo vína se dává jablečný džus a pro mě je to zajímavá zkušenost, protože vařím pod vedením kuchaře z receptů, které neznám,“ smála se a do vaření se vrhla po hlavě, ostatně pak může nové recepty představit i ve své rodné zemi, ale letos to asi nebude.
„Do Francie se letos asi nedostanu, ale pojedu tam buď na jaře nebo pak na podzim. Improvizuju, baví mě to, nemám ráda velké plánování. Nikdy nikdo nemůže vědět, jak věci v životě dopadnou, vždycky se může něco stát. Sleduju dění ve světě a úsměv mi trošku padá. Ale neměli bychom ztrácet naději,“ říká Chantal k aktuální situaci.
Ale zpět k mušlím. Šéfkuchař Filip Sajler na ně nedá dopustit a je škoda, že se někdy lidé bojí si je doma udělat, příprava opravdu není náročná.
„Jsme rádi, že jsme mohli ukázat Chantal i jiné způsoby přípravy, navíc jí mušle chutnaly. Vaření je to opravdu snadné, mušle zvládne uvařit úplně každý a navíc je to zdravé a cenově velmi dostupné,“ dodává Sajler.
Fotogalerie |