Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pohlreich o sebevraždě nejlepšího kuchaře světa: Takových tragédií může přibývat

    Nejlepší kuchař na světě spáchal sebevraždu. Byl pod obrovským tlakem, míní český šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. | foto: koláž Expres

    Nezvládl obrovský tlak, a tak si prohnal hlavu kulkou. Spekulace o tom, že údajně nejlepší kuchař světa Benoît Violier spáchal sebevraždu kvůli obavám z úspěchu nového menu, se množí. Podle jednoho z nejznámějších českých šéfkuchařů Zdeňka Pohlreicha je tohle vysvětlení dost pravděpodobné.

    Měl ženu, dítě a restauraci se třemi michelinskými hvězdami. Na první pohled žil Francouz Benoît Violier sen každého šéfkuchaře. Jeho švýcarský podnik se podle několika průvodců mohl pyšnit titulem nejlepší restaurace na světě.

    S takovým úspěchem ale přichází i obrovský tlak a právě ten „nejlepší kuchař světa“ zřejmě nedokázal ustát. Ve čtyřiačtyřiceti letech spáchal sebevraždu.

    Fotogalerie

    Pravá příčina tohoto tragického činu známa není, Benoîta našli v pondělí ráno v jeho švýcarském domě, ale lecčemu napovídá načasování jeho smrti.

    Šefkuchař měl těsně před představením svého nového menu a to by také rozhodovalo o tom, zda obhájí nebo přijde o Michelinskou hvězdičku.

    Pro nás obyčejné strávníky i milovníky vychucených talířů je naprosto nepředstavitelné, že by si někdo sáhl na život kvůli takové „malichernosti“ jakou je Michelinská hvězda.

    Ale profesionální kuchaři vědí svoje, právě tohle velké pracovní vyčerpání a obava o prvotřídní pověst kuchyně může podle šéfkuchaře Café Imperial Zdeňka Pohlreicha stát za tím, že Violier sáhl k takovému řešení.

    „Podobná restaurace je vystavená gigantickým nárokům. Lidé pracují na hranici toho, co je lidský organismus schopný vydržet,“ řekl známý kuchař Expresu.

    Zdeněk Pohlreich kraluje kuchyni Café Imperial.

    Podle Pohlreicha navíc takových případů bude jen přibývat.

    Z gastronomie se totiž stává velké mediální téma a na všechny významné kuchaře jsou proto kladeny obrovské nároky. I proto, že je nyní už hodnotí i veřejnost, která se tomu dříve vyhýbala a kritika byla jen pro profesionály.

    Pohlreich sám se nikdy nedostal do situace, kdy by si chtěl sáhnout na zdraví, ale moc dobře ví, jaké to je být na dně a na pokraji sil. Až čas ale ukáže, jak se to na mě vyřádilo a jak se to projeví,“ svěřil se.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:18 středa 1. června 2016. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      28
    • Super
      24
    • Haha
      16
    • Trapas
      16
    • Cože
      14
    • Sladký
      13