Jitka a Santo měli v prvním díle za úkol pozvednout kvalitu v restauraci Černý kohout, tedy v podniku, který patří Šárce Grossové, vdově po expremiérovi Stanislavu Grossovi (†45).
Grossová restauraci pronajímá podnikateli, který se ocitl v nepříjemné situaci. Zjistil, že mu podnik slušně vydělává jen v určitém období, kdy se u něj pořádají svatební hostiny. Jinak je restaurace často poloprázdná a někteří hosté si stěžují na nepříjemný personál. A tak provozovatel pražské restaurace požádal o pomoc „šéfovou“ a jejího syna. Zásadních rad a tipů na zlepšení se ale nedočkal.
Už po prvním díle je jasné, že pořad Ano, šéfová! bude výrazně jiný než předchozí show, kde zářil vtipný a svérázný šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.
Ten z Ano, šéfe! udělal prakticky svou vlastní one man show. Střílel jednu hlášku za druhou, nešetřil vulgaritami a často chodil do ostrých konfliktů s šéfy restaurací. Lidé ho pro jeho smysl pro humor a chuť nazývat věci pravými jmény zbožňovali. Pohlreich se držel originálu tohoto pořadu Ramsay’s Kitchen Nightmares, kde řádil britský kuchař Gordon Ramsay.
Úplně jinou metodu však v nové show razí Jitka a její syn Santo.
Nejsou vulgární, nechce se jim vyvolávat konflikty, sem tam něco nebo někoho zkritizují, ale většinou bez konkrétních výtek a v konečném důsledku se divák často ani nedozví, jak by to oni udělali lépe.
Nejkonkrétnější radou Jitky za celý pořad bylo nejspíše „buďte výjimeční!“. To je trochu málo na člověka, jenž má být spasitelem pro neprosperující restaurace.
Dvojice působí spíše jako nějací profesionální narovnávači vztahů na pracovišti než jako experti přes gastronomii.
Ani jeden z nich navíc v prvním díle nepředvedl, jak umí vařit. Místo nich vaří přizvaní kuchaři a Santo s Jitkou pouze komentují, co se jim líbí a co ne.
Ale že by skutečně přiložili ruku k dílu? To ne!
Oproti tomu Pohlreich, to byl muž činu! Přišel do restaurace, zmapoval terén, vypozoroval chyby a hned se dal do práce.
Oblékl na sebe rondon a pomáhal kuchařům s přípravou jídel. Neštítil se špinavé práce, a dokonce své méně zkušené kolegy mnohdy naučil i několik svých tajných fint. Divák měl díky tomu pocit, že v restauraci se něco skutečně mění. A to jak „na place“, tak v kuchyni.
Zato v podniku Černý kohout se toho pod vedením Jitky a Santa příliš nezměnilo.
Zmizela jedna vysušená kytka, pár zbytečných židlí a také XXL klobása, která Jitku a jejího syna v úvodu velmi vytočila. Jinak ale nic, co by stálo za zmínku. Jak by se také vlastně něco mělo změnit, když Santo s Jitkou žádné konkrétní rady personálu restaurace nepředali?
Místo aby Jitka stejně jako v minulosti Pohlreich kuchařům poradila s úpravou jídelního lístku, se zaměřila spíše na to, aby se na ni číšníci mile usmívali a působili elegantně.
Nad působením jejího syna Santa v pořadu kroutí hlavou jistě mnoho lidí. Usměvavý mladík v prvním díle vypadal spíše jako profesionální požitkář než hvězdný gastronom, co má plnou hlavu vizí a nápadů. Do pořadu se přišel spíše napít dobrého vína, skvěle si pochutnat a pokochat se krásami přírody než někomu předávat odborné rady.
Sám v úvodu Santo přiznal, že si dal večer lahvinku vína, aby byl schopen vymyslet nějakou vizi pro podnik. S ničím zásadním ale nepřišel ani tak, stejně tak i jeho matka.
Fotogalerie |