Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Mladým se nechce makat, každý chce být manažer! Pohlreich si stěžuje na morálku v jeho branži

    Zdeněk Pohlreich má jasno. V gastronomii je největší problém sehnat pracovní sílu. | foto: Profimedia.cz

    Televizní kuchařská hvězda Zdeněk Pohlreich v úterý otevřeně promluvil o gastronomii, svých profesních začátcích a také mladých lidech z branže, kteří jsou často kamenem úrazu nejednoho podniku. „Největší problém je, že práce vyšla z módy. Každý chce dneska dělat start-upy.“

    Nejobávanější český kuchař Zdeněk Pohlreich, který už několik let září v televizním pořadu Ano, šéfe! otevřel na Frekvenci 1 diskutované téma ohledně současného stavu pracovních sil v gastronomii, který je podle něj velmi mizerný.

    Dělat gastronomii není procházka růžovou zahradou. Pohlreich o tom ví své.

    Kde je tedy problém?

    „Ono má jednu velkou nevýhodu. V téhle branži se totiž musí pracovat, a to spoustě lidem dneska nesedí. Práce vyšla trošku z módy a každý by se chtěl hned stát manažerem a dělat start-upy. Lidi by prostě rádi přeskočili tu dobu, kdy se musí dělat, jenže ono to v té gastronomii nejde. To prostě nejde přeskočit, protože aby ses to řemeslo naučil, musíš alespoň nějakou chvíli polykat ty sr*čky,“ uvedl v rozhovoru Pohlreich s tím, že najít personál je dnes na podnikání to nejtěžší.

    Najít na trhu gastronomie kvalitní pracovní sílu je pořádný oříšek.

    Zavzpomínal přitom na staré časy, kdy si i on musel odsloužit kritická léta. Začalo to už na střední škole.

    „Když já jsem chodil do učení, tak v 7 byl nástup, vstávačka tedy v 6. Pak na nás mistr Rytina řval, jak se to všechno má vařit a když jsi byl blbej a neznal recept, byl jsi jasnej u nádobí nebo na cibuli. Tak jsme si dali pozor všichni, že jo,“ vzpomíná dnes už s úsměvem na středoškolský dril Zdeněk.

    „Já jsem to ze začátku úplně nenáviděl. Je vám 15 let, venku je krásně, studující kamarádi chodí po světe a ty seš tam zavřenej ve sklepě v Obecním domě. V létě tam bylo i 50 - 55 stupňů,“ dodal.

    Zdeněk Pohlreich výrazně zhubl.

    Na vojně jeho kuchařská praxe pokračovala. Strávil tam přesně 730 dní. Jak sám přiznává, nenáviděl to, přesto má dnes jasnou ideu: „Nevěřil bych, že tohle někdy řeknu, ale dnešním mladým klukům by ten rok vojny prospěl.“

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:40 čtvrtek 8. června 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      37
    • Haha
      11
    • Trapas
      9
    • Sladký
      9
    • Cože
      8
    • Tvl
      7