Maso, maso, maso. Ve většině restaurací a i ve většině domácností je právě maso tou hlavní a nejdůležitější surovinou. Opravdu jsou ale potřeba všechny ty kotletky, klobásky a šunky k tomu, aby se člověk pořádně najedl?
Již několik let se snažím lidem ve svém okolí dokázat, že se lze stravovat zdravěji, ale zároveň velice chutně i bez masa.
Jíst vegetariánské pokrmy totiž neznamená muset konzumovat pouze smažený sýr, jak si očividně myslí řada restauratérů vzhledem k tomu, že “smažák“ je evergreenem vegetariánských menu snad všech hospod.
Dnes najdete po celé republice řadu vegetariánských či dokonce veganských restaurací, ve kterých se najíte velice chutně.
Vyzkoušíte-li např. veganský guláš, dáte mi za pravdu v tom, že i některá tradiční jídla se dají připravit tak, aby si je člověk užil a zároveň aby po jejich konzumaci nemusel mít výčitky svědomí.
Ale co třeba takový hamburger? Americká klasika, u které člověk přemýšlí jen nad tím, s jakým masem si ho dá, příp. s jak velkým masem, je pro mě dokonalou výzvou.
Připravila jsem si tedy takový malý test, kdy jsem typickému masožroutovi (s nímž zároveň autorka článků sdílí jedno lože – pozn. redakce) naservírovala typicky masoužroutský pokrm. Ovšem bez masa...
Jak to dopadlo?
Testovaný subjektJméno: M. A. Sožrout Záliby: Vepřové, telecí. Krůtí a ryby příležitostně. Výsledek testu: "Fakt dobrý! Překvapilo mě, jak dobře může burger chutnat i bez masa. Výborně jsi to dochutila a určitě se nebudu zlobit, když mi to budeš vařit častěji.“ Co je víc než spokojený přítel? |
A protože mělo jídlo úspěch, přináším vám recept:
1. Připravte si potřebné ingredience: Plechovku cizrny (400g), plechovku sladké kukuřice (340g), šťávu z půlky citrónu, hrst čerstvého koriandru, hladkou mouku, sůl, lžičku sladké papriky, olivový olej, hlávkový salát, 2 zralá rajčata, sojanézu (popř.kečup, tatarka), avokádo, 2 cibule, housky na hamburger.
2. Scezenou cizrnu, kukuřici, koriandr, sůl, 4 lžíce mouky, šťávu z citrónu a papriku dáme do mixéru a mixujeme nahrubo.
3. Směs na hamburgery by neměla být úplně hladká. Jde nám o strukturu.
4. Poté směs zpracujeme na moukou posypaném povrchu do oválných placek.
5. Placky dáme na 20 minut do lednice.
6. Mezitím nakrájíme na kolečka cibuli a na másle ji osmahneme dozlatova.
7. Hamburgery z obou stran osmažíme na oleji.
8. Bulky pomažte sojanézou nebo jakoukoliv jinou omáčkou, kterou máte v hamburgerech rádi.
9. Poté na bulky posaďte usmažené placky.
10. ...karamelizovanou cibulku...
11. ...rajče nebo avokádo...
12. ...a hlávkový salát.
13. A toto je výsledek! Vegetariánský hamburger z cizrny a kukuřice.