Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Černá kronika
  • Jen pro muže
  • Virál
  • Sport
  • Video
  • Telebrity
  • Tipy na dárky
  • jít naiDNES.cz

    Z čeho si vlastně ulevujeme a proč to někdy páchne víc? Expert vysvětluje

    Každý z nás si denně uleví v průměru 10 – 20 krát. Ačkoli je to poněkud trapný a znepokojivý fakt, bez kterého bychom se klidně obešli, vypovídají větry mnohé o vašem zdraví. Co vše můžeme z tohoto přirozeného biologického pochodu vyčíst?

    Plyny, které člověk během dne vypustí, se z většiny skládají z oxidu uhličitého, který je prakticky bez zápachu. Zhruba jedno procento pak připadá sirovodíku, který se do těla dostane povětšinou ze vzduchu během dýchání, nebo se uvolní do střev z krve.

    Případný zápach je způsoben tím, že některé složky potravy nejsou ještě zcela zpracovány, když se nacházejí ve střevech a tím pádem začnou uvnitř lidského těla hnít. Děje se tak zejména u některých druhů zeleniny a ovoce (jablka, hrušky, vodní meloun, zelí, chřest, cibule, česnek, avokádo, houby, květák), dále u potravin, obsahujících pšenici (světlé pečivo, těstoviny), mléčných výrobků (mléko, máslo, smetana) a bohužel i u oblíbených alkoholických nápojů, jakými je pivo a víno.

    Tučné maso a protein mohou způsobovat páchnoucí větry.

    Tiše si ulevit? Pijte kávu!

    Další obvyklou otázkou bývá také hlasitost větrů. Ta závisí na pozici svěrače. Pokud je svěrač uvolněný, plyny snáze projdou bez zvuku. Uvolňování hladkého svalstva, a tedy i svěrače, způsobuje například káva. Pokud si ji tedy dopřejete, bude si sice pravděpodobně ulevovat častěji, zato však neslyšně.

    Pokud cítíte, že máte s plynatostí větší potíže než ostatní, lékaři doporučují omezit konzumaci výše zmiňovaných potravin, nebo je dokonce zcela vyloučit z jídelníčku, když to bude nutné. Naopak navrhují konzumovat takové potraviny, které pomáhají těmto potížím předcházet. To se týká zejména příloh – jako vhodné výživoví specialisté uvádějí rýži, výrobky z kukuřičné mouky a brambory. Dále obvykle pomáhá vyřadit z jídelníčku tučné druhy masa.

    Potíže vám můžete způsobit i víno.

    V případě, že ani úprava jídelníčku nepřinesla kýžený efekt, je na místě uvažovat o návštěvě lékaře. Přílišné nadýmání totiž může být příznakem mnoha zdravotních potíží, jako je například zánět zažívacího ústrojí, syndrom dráždivého tračníku, nebo různé potravinové intolerance, například alergie na mléko nebo celiakie. Včasným řešením je možné tato onemocnění dostat pod kontrolu, proto je velmi důležité příznaky nepodcenit.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:10 sobota 11. února 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      50
    • Trapas
      29
    • Tvl
      27
    • Cože
      22
    • Sladký
      21
    • Haha
      18