Plyny, které člověk během dne vypustí, se z většiny skládají z oxidu uhličitého, který je prakticky bez zápachu. Zhruba jedno procento pak připadá sirovodíku, který se do těla dostane povětšinou ze vzduchu během dýchání, nebo se uvolní do střev z krve.
Případný zápach je způsoben tím, že některé složky potravy nejsou ještě zcela zpracovány, když se nacházejí ve střevech a tím pádem začnou uvnitř lidského těla hnít. Děje se tak zejména u některých druhů zeleniny a ovoce (jablka, hrušky, vodní meloun, zelí, chřest, cibule, česnek, avokádo, houby, květák), dále u potravin, obsahujících pšenici (světlé pečivo, těstoviny), mléčných výrobků (mléko, máslo, smetana) a bohužel i u oblíbených alkoholických nápojů, jakými je pivo a víno.
Tiše si ulevit? Pijte kávu!
Další obvyklou otázkou bývá také hlasitost větrů. Ta závisí na pozici svěrače. Pokud je svěrač uvolněný, plyny snáze projdou bez zvuku. Uvolňování hladkého svalstva, a tedy i svěrače, způsobuje například káva. Pokud si ji tedy dopřejete, bude si sice pravděpodobně ulevovat častěji, zato však neslyšně.
Pokud cítíte, že máte s plynatostí větší potíže než ostatní, lékaři doporučují omezit konzumaci výše zmiňovaných potravin, nebo je dokonce zcela vyloučit z jídelníčku, když to bude nutné. Naopak navrhují konzumovat takové potraviny, které pomáhají těmto potížím předcházet. To se týká zejména příloh – jako vhodné výživoví specialisté uvádějí rýži, výrobky z kukuřičné mouky a brambory. Dále obvykle pomáhá vyřadit z jídelníčku tučné druhy masa.
V případě, že ani úprava jídelníčku nepřinesla kýžený efekt, je na místě uvažovat o návštěvě lékaře. Přílišné nadýmání totiž může být příznakem mnoha zdravotních potíží, jako je například zánět zažívacího ústrojí, syndrom dráždivého tračníku, nebo různé potravinové intolerance, například alergie na mléko nebo celiakie. Včasným řešením je možné tato onemocnění dostat pod kontrolu, proto je velmi důležité příznaky nepodcenit.