Kebab je tradiční pokrm zemí Blízkého východu, v Evropě se tato lahůdka stala doslova hitem. Spousta lidí každým dnem za tuto lahůdku utrácí nemalé peníze, s tím se ovšem nehodlají smířit někteří obyvatelé polského Lublinu, kteří z pokrmu chtějí udělat národní tradici!
Ve východopolském městě totiž jeden podnik začal vyrábět „Polský kebab“. Podle místního tisku se navíc hlásí zájemci, kteří by chtěli pod názvem otevřít podobné podniky v dalších polských městech. Vznikne u našich sousedů snad nový řetězec?
V čem je ten kebab zvláštní? Šéf podniku si je jistý, že nejde jen o reklamní trik. „Polský kebab“ prý chutná opravdu jinak, než ten, který známe.
„Tajemství polského kebabu tkví v koření,“ prozradil listu Gazeta Wyborcza šéf podniku Jerzy Andrzejewski.
Do tajů kebabu ho prý zasvětil syrský společník, placky dodává Palestinec, ale recept upravil tak, aby více chutnal Polákům.
A jak vypadá „polský dům kebabů“? Zdi zdobí státní znak a plakát s výjevem z bitvy u Vídně, kde Poláci v září 1683 vyhráli nad Turky, a tak „zachránili křesťanskou Evropu před islamizací“. Snaží se o něco podobného teď, s novým kebabem?
Polští občané ale zatím „svůj“ kebab nepřijali a označují tuto snahu za „vrchol pokrytectví“. Nová lahůdka se navíc nedostala ani do první desítky lublinských podniků s nabídkou kebabu: lépe je na tom kebab od Habiba, od Mustafy, syrský kebab a také „opravdový turecký kebab“.
Fotogalerie |