Máslo vs. margarín: Co je zdravější varianta?

  •   23:13
  • diskuse

Máslo, nebo margarín? To je, oč tu běží! | foto: Expres Koláž

Zatímco za dob minulého politického režimu se propagoval margarín jako zdravá a chutná varianta másla, v poslední době se na něj spíše zanevřelo a vrátili jsme se ke klasice. Stále se však ozývají hlasy bránící tu i tu frontu. Kdo má pravdu? A co když je pravda „někde mezi“?

Máslo a margarín spolu o pozornost strávníků válčí už od nepaměti. Vypadá to však, že tato válka jen tak dobojovaná nebude, stále se totiž najde dostatek zastánců té i té teorie, kteří svou pravdu brání zuby nehty. Nejjednodušší tedy bude seznámit se s dostupnými argumenty!



Proč nejíst margarín?

Margarín vznikl za II. světové války, kdy panoval všeobecný nedostatek kvalitních potravin, opravdové máslo nevyjímaje. Vědci tedy vynalezli jeho levnou náhražku, která v nejčistší formě obsahuje pouze ztužený rostlinný olej, obohacený o nejrůznější chemikálie, které zaručují, že si margarín tuto konzistenci zachová.

Proč jíst náhražku, když žádným hladomorem netrpíme? To je jeden z hlavních argumentů odpůrců margarínu. Navíc tato nepříliš chutná náhražka obsahuje množství konzervačních látek, a proto se nekazí, ani když ji necháte otevřenou týden ležet na zahradě. Maximálně se rozpustí, když bude příliš teplo. Konzumovat potravinu, která nepodléhá přirozenému rozkladu, není moc moudré, taková strava nemůže být zdravá, tvrdí řada lidí.

Bohužel především méně kvalitní margaríny obsahují transmastné kyseliny, které se do nich přidávají kvůli ztužováním. Ty významně zvyšují riziko onemocnění rakovinou nebo třeba infarktu!

Margarín je v podstatě náhražka másla z dřevních dob, která se bůhvíproč dožila...

Proč nejíst máslo?

Pravé máslo někteří laici, ale i lékaři, považují za nezdravé, a to především kvůli tomu, kolik tuku obsahuje. Ten zvyšuje riziko příliš zvýšené hladiny cholesterolu, což může vést k žilním onemocněním. V krajní nouzi může postižený dokonce dostat infarkt nebo mrtvici.

Ano, to samé se tvrdí o margarínu. Možná je to zkrátka tak, že příliš mnoho jakéhokoli tuku škodí. Pro vyloučení másla z jídelníčku však mluví ještě jeden argument, a tím je jeho spojitost s mléčným průmyslem, který ne všude na světě dbá na zdraví chovaných zvířat a potažmo zákazníků. Řada lidí se obává hormonů a antibiotik, která jsou podávána kravám, z jejichž mléka se později máslo vyrábí. Ačkoli důkazy o tom, že k něčemu takovému skutečně dochází, nejsou vždy zcela přesvědčivé, vzhledem k trendu zdravého životního stylu není tento důvod upuštění od konzumace másla ničím neobvyklým.

Máslo je sice tučné, ale pokud se to s ním nepřehání, nikomu neuškodí.

Kde je pravda?

Kde je pravda, se můžeme pochopitelně přít do nekonečna. Selský rozum nicméně napovídá, že přírodní produkt bude pravděpodobně méně škodlivý než uměle vyrobený. Pravděpodobnost, že do margarínu nebude přidána žádná umělá látka, aby získal kýženou konzistenci, je minimální. Pokud již tedy z nějakého důvodu odmítáte živočišné máslo, místo margarínu bude vhodnější použít kupříkladu kokosový tuk, který je zcela přírodní, chutnější a stejně praktický.

Fotogalerie





Komentáře