Většina pokrmů, které vám naservírují v letadle, pochází z obrovzké průmyslové vývařovny, která se mnohdy nachází poměrně daleko od letiště. V Evropě většina takových jídel pochází z Gate Gourmet ve Švýcarsku, nebo z LSG Sky Chefs v Německu. Tyto dvě firmy vaří pro více než 260 aerolinek.
Jídlo samotné není ten největší problém. Problém je to, co se s ním děje v mezičase potom, co je vyexpedováno z vývařovny, než ho letušky naservírují cestujícím. Potíže mnohdy přináší už jen množství věcí, které je potřeba naložit do letadla, než vzlétne. V takovém tempu není příliš prostoru dbát na hygienická opatření.
Ačkoli se potraviny tváří jako čerstvé, kvůli času se připravují dlouho dopředu. Uvařené tak jsou v průměru 12 - 72 hodin předtím, než se podávají cestujícím. Po uvaření se zabalí do plastovýc boxů s fólií, schladí se na 5 stupňů celsia a poté se na palubě ohřívají v mikrovlnce, když jsou zrovna potřeba.
Pokud jste doufali, že si pomůžete, pokud budete cestovat první třídou, jste na omylu. Vaše jídlo pochází přesně z té samé vývařovny. Jediný rozdíl je v tom, že dostanete kovový příbor namísto plastového. A když budete mít štěstí, ozdobí vaši porci listem salátu navíc.
Existuje vůbec nějaké dopoporučení, jak se v letadle najíst a neumřít zhnusením? Pokud už opravdu není zbytí a vy chtě nechtě musíte jíst na palubě, vyberte si jídlo, které obsahuje nejvíce omáčky, pokrm pak nebude vysušený. Také ingredience jako houby, rajčata a parmezán umožňují zlepšit chuť bez přidání příliš velkého množství soli. Vyhněte se však těstovinám a rýži, po ohřátí většinou nechutnají příliš dobře! A malá rada na závěr - přibalte si do příručního zavazadla manší sadu koření pro případ nouze nejvyšší!
Fotogalerie |