Sam Panopoulos byl údajně první člověk, který kdy na pizzu přidal ananas a způsobil tak dodnes trvající intelektuální debatu, zda tento sladký plod na italský pokrm patří, nebo by proti pizze Havaj měla zakročit vyhláška.
Do Kanady emigroval Panopoulos, když mu bylo dvacet let, spolu se svými dvěma bratry v roce 1954. Začali žít v Ontariu a založili si zde malý byznys, který se jim postupně rozrostl na síť několika restaurací.
Jedna z restaurací, ta, která byla v obci jménem Chatham, nabízela především typické americké pokrmy jako burgery, steaky a hranolky. Panopoulos se rozhodl, že udělá experiment a začal nabízet pizzu, kterou do té doby znal spíše z Evropy. Novinka se velmi rychle ujala a mnoho restaurací se ji pokusilo napodobit. Sam a jeho bratři s radostí přidávali nové a nové příchutě.
Jednoho dne, čistě z nudy a pro zábavu, zkusili bratři Panopoulosovi na jednu pizzu přidat čerstvý ananas. Výsledná chuť je oslnila – velmi se jim líbil kontrast mezi sladkostí ananasu a uzeného aromatu slaniny. Dali tedy novinku ochutnat pár stálým zákazníkům a po pár měsících, když si byli recepturou jistí, uvedli pizzu Havaj na trh.
Z inovace se stal žhavý hit a každý, kdo do sítě restaurací přišel, ji chtěl ochutnat. Stejně tak se ale pochopitelně našlo množství lidí, kteří nad pochoutkou ohrnovali nos. A tak je to ostatně dodnes. Sam Panopoulos svůj vynález ale obhajoval po celý svůj život. Zemřel ve čtvrtek obklopený rodinou, která jej velmi postrádá a vzpomíná na něj jako na velmi srdečného a veselého příbuzného. Zda se na jeho chystaném pohřbu bude na hostině podávat pizza Havaj, to není známo!
Fotogalerie |